Zdrowe odżywianie

Słodkie bułeczki z jagodami i polewą cytrynową

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Śniadanie to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Kto jest ze mną w tej kwestii?

Ciastka, duże muffiny, naleśniki z maślanką, słodkie bułeczki cynamonowe, tosty francuskie, ciasto kawowe z okruchami, parfaity z granolą, maślane rogaliki, omlety wegetariańskie, kawa, kawa i jeszcze raz kawa. A gdy w nocy jest śniadanie na kolację? Zapomnij o tym. To jak Boże Narodzenie i moje urodziny w jednym dniu. Czy może być jeszcze lepiej?

Przez większość czasu jem owoce i jogurt. (Rano nie ma zbyt wiele czasu na nic innego, ponieważ Kevin wybiega za drzwi, a ja muszę nadrobić zaległości w skrzynce odbiorczej i zaplanować pracę na cały dzień. Jednak kiedy oboje mamy czas, by usiąść razem, uwielbiam przygotowywać domowe słodkie bułeczki. Można powiedzieć, że jestem uzależniona.

Poradnik pieczenia

z drożdżamiPrzy każdej pracy z drożdżami piekarskimi korzystaj z tego poradnika. Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

Dzisiejsza owocowa słodka bułeczka pochodzi z mojego przepisu na Łatwe bułeczki cynamonowe. Jest to łatwy przepis na bułeczki drożdżowe, idealny dla piekarzy, którzy chcą się nauczyć piec z drożdżami po raz pierwszy. Co sprawia, że są one tak łatwe? Otóż wymagają one tylko jednego wyrastania!

Typowe przepisy na słodkie bułeczki lub domowy chleb wymagają dwóch okresów wyrastania - pierwszego przez około 1-2 godziny, a następnie drugiego przez kolejne dwie godziny lub przez noc. Opracowałam przepis na słodkie bułeczki, który w ogóle pomija pierwsze wyrastanie. Mając codziennie coraz dłuższą listę rzeczy do zrobienia, zawsze szukam sposobów na skrócenie czasu wykonywania przepisów bez utraty smaku lub konsystencji.

Omówmy teraz nadzienie. Jest to prosta mieszanka mrożonych jagód, cukru i skrobi kukurydzianej. Nadzienie należy przygotować przed przygotowaniem ciasta, aby borówki zdążyły wchłonąć cukier i skrobię kukurydzianą. Ważne jest użycie mrożonych borówek. Świeże borówki nie puszczą swoich soków tak, jak borówki mrożone. Jeśli masz dużo świeżych borówek do wykorzystania, proponuję zrobić te muffiny.

Użycie mrożonych borówek oznacza, że możesz upiec te wspaniałe słodkie bułeczki także w środku zimy!

Ponieważ borówki są mrożone, ciasto będzie zimne po napełnieniu go, pokrojeniu na kawałki i pozostawieniu do wyrośnięcia. Mimo że ten przepis powstał na bazie mojego Łatwego ciasta na bułeczki cynamonowe, dzisiejsze bułeczki będą rosły dłużej, ponieważ ciasto jest zimne z powodu jagód. Czy to ma sens? Czas wyrastania wynosi około 2 godzin. To i tak znacznie krócej niż w przypadku większości typowych przepisów.

Do wyrośnięcia bułeczki potrzebują ciepłego, pozbawionego przeciągów otoczenia. Oto, jak ja to robię:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłącz piekarnik. Włóż bułki do środka na 2 godziny. To wszystko!

Gdy bułki rosną, zamrożone borówki uwalniają swoje soki i wypełniają dno naczynia warstwą słodkiego soku borówkowego. W miarę pieczenia bułeczek sok jagodowy gęstnieje i wsiąka w spód bułeczki. Na dnie patelni znajduje się warstwa gęstej jagodowej brei. To jest praktycznie niebo.

Po wyrośnięciu bułeczek i ich upieczeniu nadszedł czas na polewę. Przygotowałam łatwą, słodką polewę cytrynową, która świetnie komponuje się z puszystym ciastem i soczystymi jagodami. Jest to ociekająca, pikantna polewa, która doskonale komponuje się z ciastem i bułeczkami. Uwielbiam cytrynę i borówki razem! Polewa to prosta mieszanka cukru pudru, odrobiny śmietany i soku z cytryny. Tak naprawdę nie ma w tym nic naukowego. Naprawdę możesz kontrolować jej cytrynowy smak i grubość - użyj więcej/mniej soku z cytryny, więcej/mniej cukru i więcej/mniej śmietany. Ja używam pół na pół, ale ciężka śmietana lub mleko też się nadadzą.

Polewę należy całkowicie zanurzyć w niej roladki tuż przed podaniem. ????

Inne słodkie bułeczki, które na pewno Ci się spodobają:

  • Łatwe pomarańczowe słodkie bułeczki
  • Klonowo-pekanowe lepkie bułeczki
  • Wielkie cynamonowe bułeczki
  • Łatwe bułeczki cynamonowe z wolnowaru
  • Bułeczki truskawkowe z polewą cytrynową
  • Cytrynowe słodkie bułeczki
  • Bułeczki cynamonowe z dynią
  • Bananowo-czekoladowe cynamonowe bułeczki
  • Cynamonowe bułeczki z ciasta
  • Łatwe bułeczki cynamonowe (od podstaw)
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Bułeczki z jagodami i słodką polewą cytrynową

5 z 3 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 3 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: 11-12 bułeczek
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis produktu

Miękkie i puszyste domowe bułeczki wypełnione soczystymi jagodami i polane słodką polewą cytrynową. Te bułeczki są niewiarygodne!


Składniki

Bułki

  • 2 i 3/4 szklanki (344 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 3 łyżki stołowe cukier granulowany
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 opakowanie Red Star Platinum Yeast lub dowolne drożdże instant (1 opakowanie = 2 i 1/4 łyżeczki)*.
  • 1/2 szklanki (120ml) wody
  • 1/4 szklanki (60ml) mleka
  • 2 i 1/2 łyżki stołowej (40 g) niesolonego masła
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej

Nadzienie

  • 1 i 1/3 szklanki (225 g) mrożonych jagód, nie rozmrożonych*.
  • 1/4 szkl anki (50g) cukru kryształu
  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana

Słodka polewa cytrynowa

  • sok z 1 dużej cytryny*
  • 1 filiżanka (120g) cukru pudru
  • 1-2 łyżki stołowe (15-30 ml) mleka, pół na pół lub gęstej śmietany

Instrukcje

  1. Najpierw przygotujemy nadzienie: W misce połącz mrożone borówki, cukier i skrobię kukurydzianą. Delikatnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta.
  2. Przygotować ciasto: Odłożyć 1/2 szklanki mąki. W dużej misce wymieszaj razem pozostałą mąkę, cukier, sól i drożdże. Odstaw na bok.
  3. Podgrzej wodę, mleko i masło w mikrofalówce, aż masło się rozpuści, a mieszanka będzie gorąca w dotyku. Około 115°F (46°C)-120°F (49°C). Wymieszaj masę maślaną z mieszanką mączną. Dodaj jajko i tyle odłożonej mąki, aby uzyskać miękkie ciasto. Ja potrzebowałam tylko 1/3 szklanki, ale możesz potrzebować całej 1/2 szklanki. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie delikatnie odchodzić od ścianek miski i będzie miało elastyczną konsystencję.
  4. Na lekko posypanej mąką powierzchni wyrabiaj ciasto przez około 5-6 minut. Przełóż do lekko natłuszczonej miski (użyłam sprayu zapobiegającego przywieraniu) i pozostaw na ok. 10 minut.
  5. Wypełnij bułeczki: Po 10 minutach rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 14×8 cali. Na wierzch wysypać posypane cukrem jagody i delikatnie rozprowadzić, aby pokryły powierzchnię ciasta. Ciasno zwinąć ciasto. Pokroić na 11-12 równych kawałków i umieścić w lekko natłuszczonej okrągłej foremce o średnicy 9 cali. Ja użyłam naczynia do pieczenia, lekko spryskanego sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  6. Przykryj luźno roladki folią aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na 2-3 godziny. Oto, co ja robię: rozgrzej piekarnik do 93°C (200°F). Wyłączyć piekarnik. Włóż bułki do piekarnika i pozostaw do wyrośnięcia.
  7. Gdy bułki podwoją swoją objętość, rozgrzej piekarnik do temperatury 375°F (191°C). Piec przez 25-30 minut, aż lekko się zrumienią. Po 15 minutach przykryłam bułeczki folią aluminiową, aby uniknąć mocnego zrumienienia.
  8. Przygotuj polewę: Tuż przed podaniem, polej bułeczki jagodami. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki polewy. Jeśli wolisz gęstszą polewę, dodaj więcej cukru pudru, a następnie dodaj sól, aby zmniejszyć słodycz, jeśli chcesz. Jeśli chcesz, aby polewa była rzadsza, dodaj więcej soku z cytryny lub śmietany. Polej słodkie bułeczki.
  9. Bułeczki najlepiej smakują tego samego dnia, ale zachowują świeżość w przykrytym pojemniku przez 5 dni w lodówce.

Uwagi

  1. Instrukcje dotyczące przygotowania ciasta na noc: Ciasto można przygotować poprzedniego dnia (krok 5). Przykryć folią plastikową lub aluminiową i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmij z lodówki i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Kontynuuj od kroku 7.
  2. Drożdże: Jeśli zastąpisz drożdże Red Star Platinum aktywnymi drożdżami suchymi, czas wyrastania może wydłużyć się o 50%.
  3. Jagody: W tym przepisie musisz użyć mrożonych (nie świeżych) borówek. Nie rozmrażaj ich.
  4. Polewa cytrynowa: Pomiń sok z cytryny, jeśli nie lubisz polewy cytrynowej. Zamiast niego użyj 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
  5. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży znajdziesz w Poradniku Wypieku z Drożdży.

Słowa kluczowe: słodkie bułeczki z jagodami

Nie mogę się doczekać! Ośmielę się powiedzieć, że są lepsze niż zwykłe bułeczki cynamonowe?

Przepisy powiązane

  • Bułeczki truskawkowe z polewą cytrynową
  • Słodkie bułeczki cytrynowe
  • Domowe bułeczki pomarańczowe
  • Łatwe bułeczki pomarańczowe

Zobacz