Ciasteczka cytrynowe z ricottą

Te cytrynowe ciasteczka z ricotta są jak małe kęsy pikantnego i wilgotnego ciasta cytrynowego. Polewane słodką cytrynową polewą są świeże, lekkie i nie sposób im się oprzeć. To dobrze, że z tego przepisu wychodzi duża porcja, bo znikają błyskawicznie!
Miękkie, ale kruche ciasteczka, takie jak ciasteczka z kawałkami czekoladymają swoje miejsce w sercach większości ludzi. Ale istnieje cały świat puszystych ciasteczek, które graniczą między ciasteczkiem a ciastem. Uwielbiamy te miękkie ciasteczka cukrowe, madeleines i morelowe ciasteczka z kremem serowym właśnie z tego powodu: za ich niezrównaną konsystencję przypominającą ciasto.
Opowiedz mi o tych cytrynowych ciasteczkach z ricottą
- Tekstura: Dzięki 15 uncjom sera ricotta, te cytrynowe ciasteczka z ricottą mają wyjątkową, rozpływającą się w ustach konsystencję, która balansuje pomiędzy kremową, wilgotną, miękką i zwiewną.
- Smak: Będziesz cieszyć się idealną mieszanką odrobiny pikanterii, odrobiny słodyczy i odrobiny cierpkości. Zazwyczaj robimy je z cytryną, ale czytelnicy często lubią ciasteczka ze skórką pomarańczową i sokiem zamiast.
- Łatwość: Używając ricotty plus garść podstawowych składników do pieczenia, dość łatwo jest zrobić dużą partię.
- Czas: Czas przygotowania to ponad 1 godzina, co obejmuje chłodzenie ciasta na ciasteczka przed formowaniem i pieczeniem. Jest to niezbędny krok - to ciasto potrzebuje czasu w lodówce, aby odpowiednio zgęstnieć przed formowaniem i pieczeniem.
Testowanie Przepisów: Co się sprawdza, a co nie
Cytrynowe ciasteczka z ricotty są łatwe do zrobienia, ale oto kilka wskazówek, których nauczyliśmy się podczas testowania przepisu:
- Unikaj nadmiernego rozprowadzania: Ciasto to hybryda hybrydą ciasta na ciastka i ciasta na ciasteczka i dlatego tak ważne jest, aby schłodzić je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem. Jeśli tego nie zrobisz, ciasto rozleje się po całej blasze.
- Rozmiar ciasteczek robi różnicę: Ostrożnie odmierz 1 łyżkę ciasta na jedno ciasteczko. Możesz użyć małej łopatki, ale cokolwiek większego niż 1 łyżka stołowa da bardzo płaskie ciasteczka. Albo przeformułujmy to... naleśniki z ricotty. I to nie takie jak pyszne naleśniki z ricotty, których mogłeś wcześniej spróbować - ciasteczkowe naleśniki z ricotty z chrupiącymi brzegami i niedogotowanym środkiem.
- Dodatkowa mąka nie działa. Próbowaliśmy nawet przerobić przepis dodając więcej mąki, aby zapobiec nadmiernemu rozklejaniu się ciasta, ale na nic się to nie zdało. Schłodzenie ciasta na ciasteczka i odmierzenie 1 łyżki stołowej na jedno ciasteczko to jedyne rzeczy, które działają na korzyść ciasta.
- Użyj lukru, który zastyga. Aby dodać ciasteczkom czegoś specjalnego, polej je cytrynowym lukrem lub łyżką. Uwielbiamy tę cytrynową glazurę, ponieważ w końcu zastyga, dzięki czemu ciasteczka z ricotty są łatwe do przechowywania i transportu.
Kluczowe składniki cytrynowych ciasteczek z ricottą
Ser ricotta, cytryny i ekstrakt migdałowy to tak naprawdę jedyne specjalne składniki - reszta to podstawowe produkty, takie jak mąka, masło, cukier i jajka.
- Ser ricotta: Kiedy pieczone w ciasteczku, ricotta jest mniej o smaku, a bardziej o tekstury. Pomyśl: kremowy, wilgotny, miękki i przewiewny. Niektórzy ludzie próbowali swoich sił w robieniu świeżego, domowego sera ricotta dla tego przepisu, ale jeszcze tego nie testowaliśmy. Kupiona w sklepie ricotta sprawdzi się tu doskonale. Należy pamiętać, że tim wyższy procent tłuszczu, tym bardziej kremowa będzie ricotta. W tym przepisie często używamy ricotty zrobionej z 2% mleka. Ricotta jest sprzedawana w wielu różnych rozmiarach pojemników, ale 15 uncji jest dość powszechne. My używamy całego 15-uncjowego pojemnika do ciasta, co pozwala uzyskać dużą porcję ciasteczek. Pojemnik 16-uncjowy również się sprawdzi, jeśli tylko taki posiadasz - dodatkowa uncja nie zrobi różnicy w smaku ciasteczek.
- Skórka i sok z cytryny: Uwielbiamy lekki cytrynowy smak tych kremowych ciasteczek, szczególnie sparowany z ekstraktem migdałowym. Jeśli jesteś z cytryn, zamienić go na pomarańcza lub limonka zamiast.
- Ekstrakt migdałowy: Dodajemy odrobinę ekstraktu migdałowego dla dodatkowego smaku, ale jest to całkowicie opcjonalne. Dla trochę chrupania i tekstury różnicy, mamy górę każdy z plasterkami migdałów. (Również opcjonalnie.)
Szybkie video dla cytrynowych ciasteczek z ricottą
Inne łatwe przepisy z cytryną
- Kremowe ciasto cytrynowe
- Lemon Bars
- Jagodowe Ciastko Cytrynowe Icebox
- Cytrynowe ciasteczka imbirowe (nasze ulubione kruche ciasteczka cytrynowe)
- Jeżynowe Muffiny Cytrynowe z Makiem
Cytrynowe ciasteczka z ricottą
★★★★★ 4,6 z 40 recenzji- Autor: Sally
- Prep Time: 1 godzina, 20 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Całkowity czas: 1 godzina, 50 minut
- Wydajność: 40 ciasteczek
- Kategoria: Ciasteczka
- Metody: Pieczenie
- Kuchnia: Amerykańska
Opis
Te super miękkie, wilgotne, przypominające ciasto ciasteczka z cytrynową ricottą są pokryte pikantną i słodką polewą cytrynową. Polewa w końcu zastyga, dzięki czemu ciasteczka są łatwe do przechowywania i transportu.
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki(313g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 3/4 łyżeczki sól
- 1/2 szkl anki (1 laska; 115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 i 2/3 filiżanki (335g) cukier granulowany
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 15 uncji (425g) sera ricotta, w temperaturze pokojowej*.
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyże czki ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
- 1 łyżka stoł owa (15ml) skórki cytrynowej
- 2 i 1/2 łyżki stołowej (37ml) świeżego soku z cytryny
Polewa
- 1 i 1/2 szklanki(180g) cukru pudru, przesianego
- 1/4 szklanki (60ml) świeżego sokuz cytryny
- opcjonalnie: pokrojone migdały do dekoracji
Instrukcje
- Przygotować ciasteczka: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić na bok.
- Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło i cukier na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Przy niskiej prędkości miksera, dodawać jajka po jednym, następnie dodać ser ricotta, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy (jeśli używasz), skórkę z cytryny i sok z cytryny. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodać suche składniki. Na niskiej prędkości, ubijać wszystko tylko do momentu połączenia. Nie przesadzać z mieszaniem. Ciasto będzie bardzo kremowe, lepkie i gęste. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj przez 1 godzinę lub do 2-3 dni.
- Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek) Odłóż na bok.
- Wyjmij ciasto na ciasteczka z lodówki. Odmierz 1 łyżkę ciasta na każde ciasteczko - użyj łyżki miarowej i palca, aby rozprowadzić je na blasze. Umieść 3 cale od siebie na blasze do pieczenia. Piecz przez 13-14 minut lub do momentu, gdy ciasteczko odskoczy, gdy lekko szturchniesz je palcem. (Tak właśnie je testuję!)
- Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak z przewodami, aby całkowicie ostygły przed polaniem lukrem.
- Przygotuj glazurę: Ubij cukier puder i sok z cytryny razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej soku z cytryny, aby rozcieńczyć, jeśli chcesz. Nałóż łyżką na ciasteczka. Na wierzchu połóż plasterek migdała, jeśli chcesz. Jeśli polewa będzie nałożona lekko, zastygnie w ciągu kilku godzin.
- Ciasteczka z lukrem pozostaną świeże, przykryte w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania: Ciasto na ciasteczka można schłodzić w lodówce do 3 dni (patrz krok 2), ale można je również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Pozwól rozmrozić się przez noc w lodówce przed pieczeniem. Nie polukrowane i upieczone ciasteczka dobrze zamrozić na okres do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej przed polaniem i podaniem.
- Specjalne narzędzia: Mikser stojący KitchenAid | Szklana misa miksera stojącego | Łyżka do ciasteczek #30 | Mata do pieczenia Silpat | Blacha do ciasteczek | Stojak do studzenia.
- Ser Ricotta: Testowałam i cieszyłam się tym przepisem używając sera ricotta z 2% mleka. Możesz użyć dowolnego procentu tłuszczu. Należy pamiętać, że pełne mleko ricotta jest najbardziej kremowy. Jeśli twój pojemnik jest 16 uncji, nie ma obaw - po prostu użyj go wszystkie. 1 dodatkowa uncja nie zrobi różnicy.
- Składniki w temperaturze pokojowej: Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. To naprawdę robi różnicę!
- Koniecznie sprawdź moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.
Przepisy powiązane
- Ciasteczka muffinki z jagodami
- Ciasteczka muffinki z jagodami
- Cukrowe ciasteczka z jajek wielkanocnych
- Ciasteczka Snickers z masłem orzechowym