Zdrowe odżywianie

Ciasteczka cytrynowe z ricottą

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te cytrynowe ciasteczka z ricotta są jak małe kęsy pikantnego i wilgotnego ciasta cytrynowego. Polewane słodką cytrynową polewą są świeże, lekkie i nie sposób im się oprzeć. To dobrze, że z tego przepisu wychodzi duża porcja, bo znikają błyskawicznie!

Miękkie, ale kruche ciasteczka, takie jak ciasteczka z kawałkami czekoladymają swoje miejsce w sercach większości ludzi. Ale istnieje cały świat puszystych ciasteczek, które graniczą między ciasteczkiem a ciastem. Uwielbiamy te miękkie ciasteczka cukrowe, madeleines i morelowe ciasteczka z kremem serowym właśnie z tego powodu: za ich niezrównaną konsystencję przypominającą ciasto.


Opowiedz mi o tych cytrynowych ciasteczkach z ricottą

  • Tekstura: Dzięki 15 uncjom sera ricotta, te cytrynowe ciasteczka z ricottą mają wyjątkową, rozpływającą się w ustach konsystencję, która balansuje pomiędzy kremową, wilgotną, miękką i zwiewną.
  • Smak: Będziesz cieszyć się idealną mieszanką odrobiny pikanterii, odrobiny słodyczy i odrobiny cierpkości. Zazwyczaj robimy je z cytryną, ale czytelnicy często lubią ciasteczka ze skórką pomarańczową i sokiem zamiast.
  • Łatwość: Używając ricotty plus garść podstawowych składników do pieczenia, dość łatwo jest zrobić dużą partię.
  • Czas: Czas przygotowania to ponad 1 godzina, co obejmuje chłodzenie ciasta na ciasteczka przed formowaniem i pieczeniem. Jest to niezbędny krok - to ciasto potrzebuje czasu w lodówce, aby odpowiednio zgęstnieć przed formowaniem i pieczeniem.

Testowanie Przepisów: Co się sprawdza, a co nie

Cytrynowe ciasteczka z ricotty są łatwe do zrobienia, ale oto kilka wskazówek, których nauczyliśmy się podczas testowania przepisu:

  1. Unikaj nadmiernego rozprowadzania: Ciasto to hybryda hybrydą ciasta na ciastka i ciasta na ciasteczka i dlatego tak ważne jest, aby schłodzić je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem. Jeśli tego nie zrobisz, ciasto rozleje się po całej blasze.
  2. Rozmiar ciasteczek robi różnicę: Ostrożnie odmierz 1 łyżkę ciasta na jedno ciasteczko. Możesz użyć małej łopatki, ale cokolwiek większego niż 1 łyżka stołowa da bardzo płaskie ciasteczka. Albo przeformułujmy to... naleśniki z ricotty. I to nie takie jak pyszne naleśniki z ricotty, których mogłeś wcześniej spróbować - ciasteczkowe naleśniki z ricotty z chrupiącymi brzegami i niedogotowanym środkiem.
  3. Dodatkowa mąka nie działa. Próbowaliśmy nawet przerobić przepis dodając więcej mąki, aby zapobiec nadmiernemu rozklejaniu się ciasta, ale na nic się to nie zdało. Schłodzenie ciasta na ciasteczka i odmierzenie 1 łyżki stołowej na jedno ciasteczko to jedyne rzeczy, które działają na korzyść ciasta.
  4. Użyj lukru, który zastyga. Aby dodać ciasteczkom czegoś specjalnego, polej je cytrynowym lukrem lub łyżką. Uwielbiamy tę cytrynową glazurę, ponieważ w końcu zastyga, dzięki czemu ciasteczka z ricotty są łatwe do przechowywania i transportu.

Kluczowe składniki cytrynowych ciasteczek z ricottą

Ser ricotta, cytryny i ekstrakt migdałowy to tak naprawdę jedyne specjalne składniki - reszta to podstawowe produkty, takie jak mąka, masło, cukier i jajka.

  • Ser ricotta: Kiedy pieczone w ciasteczku, ricotta jest mniej o smaku, a bardziej o tekstury. Pomyśl: kremowy, wilgotny, miękki i przewiewny. Niektórzy ludzie próbowali swoich sił w robieniu świeżego, domowego sera ricotta dla tego przepisu, ale jeszcze tego nie testowaliśmy. Kupiona w sklepie ricotta sprawdzi się tu doskonale. Należy pamiętać, że tim wyższy procent tłuszczu, tym bardziej kremowa będzie ricotta. W tym przepisie często używamy ricotty zrobionej z 2% mleka. Ricotta jest sprzedawana w wielu różnych rozmiarach pojemników, ale 15 uncji jest dość powszechne. My używamy całego 15-uncjowego pojemnika do ciasta, co pozwala uzyskać dużą porcję ciasteczek. Pojemnik 16-uncjowy również się sprawdzi, jeśli tylko taki posiadasz - dodatkowa uncja nie zrobi różnicy w smaku ciasteczek.
  • Skórka i sok z cytryny: Uwielbiamy lekki cytrynowy smak tych kremowych ciasteczek, szczególnie sparowany z ekstraktem migdałowym. Jeśli jesteś z cytryn, zamienić go na pomarańcza lub limonka zamiast.
  • Ekstrakt migdałowy: Dodajemy odrobinę ekstraktu migdałowego dla dodatkowego smaku, ale jest to całkowicie opcjonalne. Dla trochę chrupania i tekstury różnicy, mamy górę każdy z plasterkami migdałów. (Również opcjonalnie.)

Szybkie video dla cytrynowych ciasteczek z ricottą


Inne łatwe przepisy z cytryną

  • Kremowe ciasto cytrynowe
  • Lemon Bars
  • Jagodowe Ciastko Cytrynowe Icebox
  • Cytrynowe ciasteczka imbirowe (nasze ulubione kruche ciasteczka cytrynowe)
  • Jeżynowe Muffiny Cytrynowe z Makiem
Drukuj ikona zegar ikona sztućce ikonaflaga ikonafolderfolder ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona serce stałe ikona

Cytrynowe ciasteczka z ricottą

4,6 z 40 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godzina, 20 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 50 minut
  • Wydajność: 40 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te super miękkie, wilgotne, przypominające ciasto ciasteczka z cytrynową ricottą są pokryte pikantną i słodką polewą cytrynową. Polewa w końcu zastyga, dzięki czemu ciasteczka są łatwe do przechowywania i transportu.


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki(313g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 3/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szkl anki (1 laska; 115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 i 2/3 filiżanki (335g) cukier granulowany
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 15 uncji (425g) sera ricotta, w temperaturze pokojowej*.
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyże czki ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka stoł owa (15ml) skórki cytrynowej
  • 2 i 1/2 łyżki stołowej (37ml) świeżego soku z cytryny

Polewa

  • 1 i 1/2 szklanki(180g) cukru pudru, przesianego
  • 1/4 szklanki (60ml) świeżego sokuz cytryny
  • opcjonalnie: pokrojone migdały do dekoracji

Instrukcje

  1. Przygotować ciasteczka: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić na bok.
  2. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło i cukier na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Przy niskiej prędkości miksera, dodawać jajka po jednym, następnie dodać ser ricotta, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy (jeśli używasz), skórkę z cytryny i sok z cytryny. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodać suche składniki. Na niskiej prędkości, ubijać wszystko tylko do momentu połączenia. Nie przesadzać z mieszaniem. Ciasto będzie bardzo kremowe, lepkie i gęste. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj przez 1 godzinę lub do 2-3 dni.
  3. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek) Odłóż na bok.
  4. Wyjmij ciasto na ciasteczka z lodówki. Odmierz 1 łyżkę ciasta na każde ciasteczko - użyj łyżki miarowej i palca, aby rozprowadzić je na blasze. Umieść 3 cale od siebie na blasze do pieczenia. Piecz przez 13-14 minut lub do momentu, gdy ciasteczko odskoczy, gdy lekko szturchniesz je palcem. (Tak właśnie je testuję!)
  5. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na stojak z przewodami, aby całkowicie ostygły przed polaniem lukrem.
  6. Przygotuj glazurę: Ubij cukier puder i sok z cytryny razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej soku z cytryny, aby rozcieńczyć, jeśli chcesz. Nałóż łyżką na ciasteczka. Na wierzchu połóż plasterek migdała, jeśli chcesz. Jeśli polewa będzie nałożona lekko, zastygnie w ciągu kilku godzin.
  7. Ciasteczka z lukrem pozostaną świeże, przykryte w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasto na ciasteczka można schłodzić w lodówce do 3 dni (patrz krok 2), ale można je również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Pozwól rozmrozić się przez noc w lodówce przed pieczeniem. Nie polukrowane i upieczone ciasteczka dobrze zamrozić na okres do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej przed polaniem i podaniem.
  2. Specjalne narzędzia: Mikser stojący KitchenAid | Szklana misa miksera stojącego | Łyżka do ciasteczek #30 | Mata do pieczenia Silpat | Blacha do ciasteczek | Stojak do studzenia.
  3. Ser Ricotta: Testowałam i cieszyłam się tym przepisem używając sera ricotta z 2% mleka. Możesz użyć dowolnego procentu tłuszczu. Należy pamiętać, że pełne mleko ricotta jest najbardziej kremowy. Jeśli twój pojemnik jest 16 uncji, nie ma obaw - po prostu użyj go wszystkie. 1 dodatkowa uncja nie zrobi różnicy.
  4. Składniki w temperaturze pokojowej: Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. To naprawdę robi różnicę!
  5. Koniecznie sprawdź moje 5 najlepszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek i moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka muffinki z jagodami
  • Ciasteczka muffinki z jagodami
  • Cukrowe ciasteczka z jajek wielkanocnych
  • Ciasteczka Snickers z masłem orzechowym

Zobacz