Diety

Dieta dla kobiet w ciąży

Agnieszka Kępińska

 

Odpowiednia dieta w ciąży będzie bardzo istotna, ponieważ wpływa na stan zdrowia kobiety i ma wpływ na rozwój dziecka. Warto wiedzieć jakie są główne zasady jeśli chodzi o zdrowe żywienie dla przyszłej mamy.

Ważne będzie między innymi uzupełnianie w organizmie kwasu foliowego. Jego niedobór w pierwszych tygodniach ciąży a także przed zajściem w ciąże może powodować wadę cewy nerwowej. Dlatego powinno się już 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciąże przyjmować kwas foliowy i potem również przez pierwsze 12 tygodni ciąży. Najlepiej taką suplementację konsultować z lekarzem, który prowadzi ciąże. Istotne będzie również przyjmowanie jodu, tutaj wyjątek stanowią kobiety, które mieszkają nad morzem. Przyjmować trzeba żelazo oraz kwasy DHA. Suplementację ogólnie powinno się zawsze konsultować z lekarzem prowadzącym. W jadłospisie będzie trzeba uwzględniać rożne grupy produktów. Powinniśmy decydować się na produkty zbożowe, warzywa, owoce, mleko, produkty mleczne, ryby, wędliny, jaja, tłuszcze. Jeśli chodzi o produkty zbożowe to najlepiej wybierać pełnoziarniste, które mają więcej składników odżywczych. Co do nabiału warto stosować różne produkty. Ma on między innymi spore dawki wapnia i dzięki temu można utrzymać odpowiedni rozwój kości u dziecka.

W trakcie ciąży oczywiście ważne będzie również spożywanie mięsa i drobiu oraz ryb. To najlepsze źródło białka, które faktycznie będzie bardzo potrzebne, a jednocześnie także odpowiednie źródło żelaza. Ryb morskie powinno się jeść dwa razy w tygodniu, ponieważ dostarczają cenne kwasy omega3, które maja korzystny wpływ na rozwój dziecka. Warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo. Zawierają wtedy najwięcej witamin i składników mineralnych. Mają między innymi witaminę C, dzięki czemu będzie można lepiej wchłaniać żelazo. Trzeba także pamiętać o tym, by spożywa te produkty, które w odpowiedniej dawce dostarczają również błonnik, który ma wpływ na prace układu pokarmowego. Szczególnie korzystne w trakcie ciąży będzie spożywanie brokułów, brukselki, marchwi, pomidorów, natki pietruszki.

Powinno się natomiast ograniczać spożycie jeśli chodzi o tłuszcze zwierzęce oraz podroby. Raczej nie sięgamy po fast food, unikamy chipsów i lodów, ciast. Maja one dużo niezdrowych tłuszczów, cukru i soli, a to oczywiście będzie miało negatywny wpływ na zdrowie i może mieć także negatywny wpływ na rozwijające się dziecko. Trzeba w diecie w trakcie ciąży ograniczać również ilość soli jaka będzie dodawana do potraw Jej nadmierne spożycie będzie powodować większe ryzyko nadciśnienia tętniczego i może powodować pojawienie się obrzęków.

Oczywiście to chyba każda przyszła matka już wie, że nie spożywa się również alkoholu i nie pali papierosów w ciąży. Nawet bardzo małe spożycie będzie miało bardzo zły wpływ na rozwój płodu i może powodować wady rozwojowe. Trzeba natomiast spożywać 2 litry płynów dziennie najlepiej w postaci wody mineralnej. Ewentualnie można także decydować się na spożywanie lekkich zup warzywnych i mleka. Unikamy natomiast potraw, których spożycie dla kobiet w ciąży może być niebezpieczne. Wśród takich potraw, których będzie trzeba unikać znajduje się między innymi surowe mięsi, ryby, surowe jaja czy niepasteryzowane mleko i sery takie jak sery pleśniowe.

Racjonalna dieta w ciąży faktycznie ma ogromne znacznie i na pewno nie powinno się jej lekceważyć. Bardzo ważne będzie odpowiednie zestawienie przyjmowanych składników, które będą miały pozytywny wpływ na organizm i będą również w należyty sposób wspierały rozwój dziecka.

 

Zobacz