Diety

Pocieszająca zupa z kabaczka Spaghetti Squash

Agnieszka Kępińska

Przez ostatnie kilka dni było tak zimno i śnieżnie, że często łapię się na tym, że żałuję, że nie jestem jeszcze w Kostaryce!!! Zaufaj mi, wolałabym być teraz na plaży. Cóż, gdyby plaże nie były zamknięte, to znaczy...

Ale jest też pozytywna strona tej niezwykle zimnej pogody: dała mi idealną wymówkę do przygotowania ogromnej porcji zupy! Poważnie, czy można pomyśleć o czymś bardziej pocieszającym i rozgrzewającym duszę niż gorąca miska zupy, kiedy zima daje się we znaki?

Ponieważ właśnie upiekłam ładny duży kabaczek spaghetti dzień wcześniej i miałam mnóstwo resztek, postanowiłam wrzucić to do zupy, zamiast makaronu. A niech mnie! Cóż to był za genialny pomysł! Teraz, nie tylko jest ten polewka szalony pyszny, ale ja jest także istnym odżywczym powerhouse!

Oczywiście jeśli zamierzasz zrobić tę zupę, ale nie masz żadnych resztek pieczonego spaghetti squash w lodówce, będziesz chciał upiec niektóre z tego, pierwszy. Sprawdź mój post na jak łatwo upiec spaghetti squash dla instrukcji.

Jeśli to był twój przypadek, sugeruję, że nie zaczynasz pracować nad zupą, aż twój squash jest gotowy, lub prawie gotowy, ponieważ będziesz musiał pozwolić mu ostygnąć na kilka minut, dopóki nie będziesz mógł zeskrobać tego miąższu w każdym razie.

Oczywiście, ty mogłeś całkowicie piec squash przed czasem i utrzymywać je w lodówce until ty jesteś gotowy używać je...

Kiedy spaghetti squash jest już gotowy do użycia, podgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek (lub innego oleju do gotowania) w dużym garnku na średnim ogniu; kiedy będzie już gorący, dodaj cebulę, czosnek, marchew, seler, sól i pieprz.

Gotuj warzywa, aż lekko zmiękną i staną się aromatyczne, następnie dodaj świeży tymianek, suszoną włoską przyprawę oraz mieloną kurkumę i dobrze wymieszaj; gotuj jeszcze przez minutę lub dwie, aby rozwinąć smaki.

Dodać ulubiony bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do gotowości na wolnym ogniu i gotować delikatnie, aż marchewki zmiękną, około 8 do 10 minut.

Następnie wrzucić posiekany szpinak i mrożone edamame - nie ma potrzeby rozmrażania fasoli - i mieszać, aż szpinak będzie całkowicie zwiędnięty.

Na koniec delikatnie wmieszaj upieczony kabaczek spaghetti. To, ile go użyjesz, nie jest kwestią naukową. Możesz dodać tyle, ile chcesz, lub tyle, ile chcesz...

Zobacz