Zdrowe odżywianie

Moje ulubione ciasteczka Spritz

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

To moje ulubione ciasteczka z posypką! Za pomocą prasy do ciasteczek uformuj z tego łatwego ciasta ciasteczka w skomplikowane kształty i baw się dekorując je posypkami, czekoladą i wiórkami czekoladowymi. Ciasteczka nie wymagają chłodzenia, a do tego świetnie się zamrażają i wysyłają.

Witamy w drugim dniu Ciasteczkowej Paloozy Sally!

Wczoraj rozpoczęliśmy moje coroczne świąteczne odliczanie do ciasteczek z miętową korą, a dziś mam dla Was równie świąteczny przepis na KLASYCZNE CIASTECZKA CHRISTMAS.

Są to moje ulubione ciasteczka Spritz Cookies

.

Co to są Spritz Cookies?

Ciasteczka Spritz są bardzo podobne do ciasteczek cukrowych. Są maślane i słodkie, a dzięki odpowiedniej recepturze zachowują swój skomplikowany kształt po upieczeniu. Ciasteczka cukrowe kształtuje się za pomocą wykrawaczek, a ciasteczka spritz za pomocą prasy do ciastek. Ciasteczka spritz są również podobne do ciasteczek kruchego ciasta, ale zazwyczaj zawierają jajko. Jajko pomaga ciasteczkom spritz zachować kształt podczas pieczenia, dzięki czemu nie kruszą się tak jak ciasteczka kruche.

Słowo "spritz" pochodzi od niemieckiego słowa spritzen

, które oznacza "rozpylać". Odnosi się to do wyciskania lub przepychania ciasta przez praskę do ciastek. Nie wiem dlaczego, ale słowo "spritz" zawsze kojarzy mi się ze słowem "spritely", ponieważ ciasteczka spritz przypominają mi coś, co mogłyby zjeść małe, tryskające energią wróżki!

Co to jest prasa do ciasteczek?

Kilka lat temu do mojej kolekcji narzędzi do pieczenia dołączyła prasa do ciasteczek. Wewnątrz tego narzędzia do pieczenia znajduje się metalowa płytka z wytłoczonym kształtem. Prasa do ciasteczek wyciska ciasto na ciasteczka przez metalową płytkę, tworząc piękne kształty. Jest to o wiele łatwiejsze (i przyjemniejsze) niż używanie wałka do ciasta i foremek do wycinania ciastek!

  • Polecam tę wyciskarkę do ciasteczek firmy OXO. To nie jest post sponsorowany; naprawdę uwielbiam tę wyciskarkę do ciasteczek. Jest najłatwiejsza w użyciu i ma 12 różnych kształtów, które można wymieniać. Wystarczy przeczytać setki pozytywnych recenzji. To także wspaniały prezent na święta!

Jak zrobić ciasteczka Spritz

To jest mój ulubiony przepis na ciasteczka spritz. Uwielbiam go tak bardzo, że opublikowałam go w mojej książce kucharskiej "Sally's Cookie Addiction". Oto dlaczego jest to mój ulubiony przepis:

  • PODSTAWOWE SKŁADNIKI. Masło, mąka, jajko, cukier.
  • 1 MISECZKA. Łatwy przepis.
  • SZYBKI PRZEPIS. Ciasto nie wymaga chłodzenia.
  • PRZYKLEJA SIĘ DO BLACHY. Nie trzeba używać prasy do ciastek.
  • MOŻNA JE FAJNIE UDEKOROWAĆ. Użyj posypek, wiórków czekoladowych, roztopionej czekolady itp!
  • PRZYJAZNE DLA ZAMRAŻARKI. Po rozmrożeniu dosłownie smakują jak nowe.
  • ŚWIETNIE NADAJĄ SIĘ DO TRANSPORTU. Zachowują swój kształt podczas podróży!

Ciasto przygotowuje się w jednej misce za pomocą miksera. Nie potrzeba proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej; te maślane ciasteczka spritz są gęste, a nie puszyste. Prawie się nie rozchodzą, więc na blachę zmieści się ich cała masa. Ponieważ ciasteczka są małe, możesz użyć jednej porcji ciasta do zrobienia różnych kształtów za pomocą prasy do ciastek. Możesz nawet zabarwić niektóre ciasteczka na czerwono lub zielono, tak jak na moich zdjęciach!

Jak używać prasy do ciasteczek?

Do każdej prasy dołączony jest zestaw instrukcji, a polecana przeze mnie prasa do ciasteczek OXO jest bardzo przyjazna dla użytkownika. Wybierz talerz, na przykład w kształcie płatka śniegu, i umieść go w dolnej komorze. Po przygotowaniu ciasta na ciasteczka, nałóż je łyżką do środka tuby. Przymocuj górną część prasy do ciastek do tuby. Trzymaj praskę pionowo - spodem dociśnij ją do blachy. Naciśnij dźwignię, aż usłyszysz kliknięcie i podnieś praskę. Uformowane ciasteczka znajdą się na blasze! *Jeśli ciasto przyklei się do wyciskacza, użyj palców, aby je uwolnić i przełóż na blachę.

  • Nie masz prasy do ciasteczek? Zamiast tego użyj worka do ciasta wyposażonego w końcówkę gwiazdkową 1/2 cala (13 mm) i wykorzystaj mój przepis na ciasteczka maślane, czyli ciasto na ciasteczka z odrobiną mleka, aby nadawało się do wyciskania. ????

Zbierz swoje dzieci, przyjaciół, kuzynów, wnuki, rodzeństwo itp. i bawcie się dobrze przy dekorowaniu. Czy mogę się przyznać, że wolę to niż dekorowanie ciasteczek lukrem królewskim? Ha!!! Spritzowe ciasteczka są o wiele schludniejsze, a używanie prasy do ciasteczek to naprawdę świetna zabawa!

Co to jest Sally's Cookie Palooza?

Sally's Cookie Palooza to tradycja od 2013 roku. Każdego grudnia odliczamy czas do Świąt Bożego Narodzenia, prezentując 10 nowych przepisów na ciasteczka z rzędu. W ciągu najbliższych dwóch tygodni opublikuję 10 zupełnie nowych przepisów na ciasteczka, a także nagrody, grudniowe wyzwanie, świąteczne tutoriale wideo i wiele innych. To największe i najsmaczniejsze wydarzenie tego roku! Zapisz się, aby otrzymywać natychmiastowe aktualizacje, a będziesz otrzymywać darmowe powiadomienia e-mail za każdym razem, gdy opublikuję nowy przepis. ????

Kliknij, aby zobaczyć program Sally's Cookie Palooza na przestrzeni lat!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Moje ulubione ciasteczka Spritz

4,6 z 66 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 30 minut
  • Całkowity czas: 1 godz.
  • Plon: 84 ciasteczka w kształcie kęsów
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To moje ulubione ciasteczka z posypką! Za pomocą prasy do ciastek uformuj z tego łatwego ciasta ciasteczka w skomplikowane kształty i baw się dekorując je posypkami, czekoladą i wiórkami czekoladowymi. Ciasteczka nie wymagają chłodzenia, świetnie się mrożą i wysyłają.


Składniki

  • 1 szklanka (2 laski; 230 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szkl anki (150 g) cukru kryształu
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
  • 2 i 1/4 szklanki (281 g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki sól
  • opcjonalnie: posypka, wiórki czekoladowe i roztopiona czekolada do dekoracji

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż 2-3 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia.
  2. W dużej misce, za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego z łopatką, ubij masło i cukier kryształ na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy, około 2 minut. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy, a następnie ubijaj na wysokich obrotach do połączenia (około 1 minuty). Zeskrobać boki i dno miski, a następnie ponownie ubijać do połączenia składników.
  3. Na małej prędkości wsypać mąkę i sól. Zwiększyć prędkość do wysokiej i ubijać do całkowitego połączenia.
  4. Wyciśnij ciasto - postępuj zgodnie z instrukcjami producenta, aby wyposażyć swoją prasę do ciastek w ozdobny talerz. Odrobinę ciasta wyciśnij do prasy. Trzymaj praskę prostopadle do wyłożonej papierem blachy i wyciskaj ciasteczka w odstępach 5 cm. Jeśli chcesz, udekoruj uformowane ciasteczka posypką lub wciśnij w środek kawałki czekolady. Uwaga: Przed dodaniem posypki warto lekko posmarować wodą uformowane ciasteczka. Pomoże im się przykleić.
  5. Jeśli ciasto stanie się zbyt miękkie, schłodź je w lodówce przez 10 minut przed pieczeniem.
  6. Piecz, aż lekko się zarumieni na brzegach, 7-9 minut.
  7. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przełożyć na drucianą półkę do całkowitego ostygnięcia. W razie potrzeby posypać roztopioną czekoladą.
  8. Ciasteczka zachowują świeżość w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Ciasto na ciasteczka można schłodzić w lodówce przez okres do 4 dni, a następnie przecisnąć przez praskę do ciasteczek. Ciasto można również zamrozić na okres do 3 miesięcy; rozmrozić przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej przed wykonaniem punktu 4. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy; rozmrażaj je przed podaniem.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | Zielony barwnik spożywczy | Wyciskarka do ciastek OXO | Mata do pieczenia Silpat | Blacha do pieczenia | Stojak do studzenia | Cukier puder czerwony | Cukier puder zielony | Cukier perlisty Wilton | Nonpareils świąteczne
  3. Ekstrakt migdałowy: Ekstrakt migdałowy dodaje tak wspaniałego smaku i nie polecam go pomijać. Jeśli chcesz, możesz go całkowicie pominąć lub dodać w jego miejsce jeszcze 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii. Możesz też zastąpić go 3/4 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej, ekstraktem z cytryny lub innym ekstraktem smakowym, który lubisz. Dodatek 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu również jest pyszny!
  4. Barwnik spożywczy: 1/4 ciasta zabarwiłam na zielono za pomocą 1 bardzo małej kropli zielonego barwnika spożywczego. Polecam barwnik spożywczy w żelu. Używaj go oszczędnie, 2 krople wystarczą na całą partię.
  5. Nie masz prasy do ciasteczek? Żaden problem! Zamiast tego użyj worka do ciasta z otwartą końcówką gwiazdkową 1/2 cala (13 mm) i wykorzystaj mój przepis na maślane ciasteczka, czyli ciasto z dodatkiem mleka, aby nadawało się do wyciskania.

Nie przegap mojego przepisu na makaroniki kokosowe!

Przepisy powiązane

  • Moje ulubione pierniczki
  • Łatwe ciasteczka koronkowe
  • 50+ ulubionych przepisów na świąteczne ciasteczka
  • Lśniące ciasteczka na Boże Narodzenie

Zobacz