Zdrowe odżywianie

Wszystko z bajgla

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Począwszy od prostego, maślanego ciasta domowej roboty, ten chlebek typu bajgiel

jest wypełniony serkiem czosnkowo-ziołowym i posypany przyprawami do wszystkiego. Pieczony do uzyskania złotego koloru i podawany w formie wyciągniętej, tej przekąsce nie sposób się oprzeć. Ma płatki, jest słona, pikantna, czosnkowa i serowa - a dodatkowo można się nią dzielić.

Kilku czytelników prosiło o przepisy na pikantne potrawy piłkarskie i jako pierwszy przyszedł mi na myśl chleb w stylu przekąski. Po tygodniach burzy mózgów, pytaniu o sugestie i testowaniu przepisów... upiekłam NAJLEPSZY CHLEBEK PULL APART, jaki kiedykolwiek zjecie. Ten bochenek chleba w stylu pull apart bread jest przygotowany z łatwego domowego ciasta chlebowego, nadzienia z czosnku, ziół i sera mozzarella, a na wierzchu znajduje się przyprawa do bagietek.

  • Mój asystent powiedział: "To najlepsza rzecz, jaką kiedykolwiek jadłem".
  • Nasz przyjaciel powiedział: "To jest niebezpieczne."
  • Inny przyjaciel powiedział: "Powiadom mnie, kiedy opublikujesz przepis, żebym mógł to zrobić."
  • A potem: "Zabierz to ode mnie, bo nie mogę przestać tego jeść".
  • I w końcu powiedziałam: "To kolejny przykład na to, dlaczego kocham węglowodany".

Ciasto na chleb typu "pull apart

Wszystko bagel pull apart bread zaczyna się od domowego ciasta. Wiele przepisów na domowy chleb drożdżowy daje 2 lub więcej bochenków, ale ja chciałam tylko 1. Wymagało to trochę testów, ale znalazłam idealne proporcje składników. Ciasto na chleb łączy w sobie 7 prostych składników: cukier, mleko, masło, sól, jajko, mąkę i drożdże. Oto cel i znaczenie każdego z nich:

  • Cukier karmi drożdże. Tylko 1 łyżka stołowa w przepisie.
  • Mleko nawilża drożdże i nadaje chlebowi bardziej miękką konsystencję (w przeciwieństwie do wody).
  • Masło i sól nadają chlebowi smak.
  • Jajka przyczyniają się do wyrastania chleba, jak również zapewniają teksturę/strukturę.
  • Mąka jest strukturą chleba.
  • Drożdże sprawiają, że chleb jest... chlebem!
Przewodnik po

wypiekach z

drożdżamiPrzyjrzyj się temu

przewodnikowi za każdym razem, gdy pracujesz z drożdżami piekarskimi. Zawarłam w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

Porozmawiajmy o drożdżach

Używamy drożdży najwyższej jakości: Red Star Platinum Superior Baking Yeast. Red Star Platinum Superior Baking Yeast to drożdże instant, które wzmacniają nasze ciasto i nadają dodatkową objętość końcowemu produktowi. To moje preferowane drożdże do wszelkich wypieków chleba - używam ich wyłącznie w mojej kuchni, ponieważ zawsze

są gwarancją!!! Jeśli nie masz Platinum, Red Star Active Dry lub Quick Rise Yeast również się sprawdzą! Jeśli używasz aktywnych suchych drożdży, wyrastanie ciasta może potrwać nieco dłużej. Potrzebujemy tylko 2 łyżeczki suchych drożdży, czyli trochę mniej niż 1 standardowe opakowanie.

Ciasto wyrasta dwukrotnie.

  1. Pierwsze rośnięcie jest po przygotowaniu ciasta. Będzie rosło przez około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po pierwszym wyrastaniu, możesz kontynuować przepis, schować ciasto do lodówki, aby użyć go w późniejszym tygodniu lub zamrozić.
  2. Drugie wyrastanie odbywa się po złożeniu chleba. Ciasto będzie rosło przez około 45 minut.

Podczas pierwszego wyrastania, przygotuj wszystkie swoje bajglowe smakołyki.

Domowa przyprawa do bajgli

Przyprawa do wszystkiego do bajgli jest tak prosta. Możesz ją kupić w sklepie lub wymieszać w domu z makiem, sezamem, suszoną mieloną cebulą, suszonymi płatkami czosnku i gruboziarnistą solą - tej samej przyprawy używam do domowych bajgli i ciasteczek.

Inne zastosowania przyprawy do bajgli:

posypana hummusem, domowym chlebem z serem, jajecznicą, tostami, rybą, kurczakiem, domowymi preclami miękkimi, preclami w bułce, chlebem kukurydzianym, sałatkami, guacamole, pizzą i nie tylko!

Kremowy serek czosnkowy, ziołowy i mozzarella

Łączymy, masło, serek śmietankowy, rozdrobniony ser mozzarella, czosnek w proszku, i Twój wybór świeżych lub suszonych ziół. Ta mieszanka będzie rozprowadzona na wierzchu ciasta, zanim zostanie uformowana w stylu pull apart. Za pierwszym razem, kiedy robiłam ten chlebek, pominęłam ser mozzarella. Było dobre. Kiedy dodałem ser, było wspaniale. O wiele bardziej rozciągliwy, serowy chlebek w stylu "pull apart".

Po wyrośnięciu ciasta, ponczuj je i rozwałkuj. Rozłóż na nim masę z serka śmietankowego.

Jak złożyć chleb

Istnieje miliard sposobów na uformowanie/składanie chleba. King Arthur Flour opublikował na blogu wpis o różnych sposobach formowania chleba, który mnie zainteresował. Ten szczególny sposób nie wymaga linijki, ścisłych pomiarów, ani żadnego precyzyjnego odmierzania:

  1. Przygotuj okrągłą foremkę do krojenia. Możesz użyć okrągłej foremki do wycinania ciastek, w rozmiarze około 3,5-4 cali. Mam ten zestaw okrągłych foremek do wycinania ciastek i różne rozmiary zawsze się przydają.
  2. Potnij ciasto na kółka.
  3. Złóż kółka na pół i ułóż w bochenku.

Co zrobić z pozostałymi resztkami ciasta?

Przewiń w dół, pod przepis. Mam coś niesamowitego, co możesz zrobić. Rezultaty są niewiarygodne!!!

Oto wszystkie wypełnione kółka złożone na pół i ułożone w bochenku:

Niech złożony chleb wyrośnie przez około 45 minut, a następnie posyp go przyprawą do bajgli. Zobacz, jak się napuszyło:

Piecz do uzyskania złotego koloru, a następnie rozłóż na części i zajadaj się!

Ten chleb do samodzielnego wypieku to strzał w dziesiątkę. To jest:

  • maślane
  • słony
  • bajgiel -
  • płatki
  • serowy
  • garlicky
  • miękkie w środku
  • chrupiące na brzegach
  • przyjemne do jedzenia
  • fajnie się dzielić
  • tak uzależniające, że aż przerażające!!!

Dzięki instrukcjom dotyczącym przygotowania i zamrażania, jest tak wiele sposobów, na które możesz przygotować ten chleb z wyprzedzeniem. Lub jeśli masz kilka godzin jednego dnia, zrób to wszystko za jednym zamachem. To naprawdę jedna z najlepszych pikantnych przekąsek jakie jedliśmy i gwarantuję, że po jednym kęsie powiesz to samo. Zobacz więcej pod przepisem!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Wszystko Bagel - chleb bez skórki

4,9 z 23 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godz.
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 55 minut
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Wypiekany z prostego, maślanego, domowego ciasta bajgiel wypełniony jest serkiem czosnkowo-ziołowym i przyprawą do wszystkiego. Pieczony na złoty kolor i podawany w formie wyciągniętej przekąski, tej przekąsce nie można się oprzeć. Ma płatki, jest słona, pikantna, czosnkowa i serowa - a do tego jest zabawna do jedzenia i dzielenia się.


Składniki

  • 2 łyżeczki drożdży Red Star® Platinum*.
  • 1 łyżka stołowa cukier granulowany
  • 3/4 szklanki (180ml) mleka pełnego
  • 3 łyżki stoł owe(45g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 duże jajko
  • 2 i 1/3 szklanki (291g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej w razie potrzeby
  • 1 łyżeczka sól

Kremowe nadzienie serowe

  • 8 uncji(224g) sera śmietankowego w kształcie cegły, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3 łyżki stołowe(45g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1-2 łyżeczki przyprawy włoskiej*
  • 1/2 łyżeczki czosnek w proszku
  • 3/4 filiżanki (70g) rozdrobnionego sera mozzarella
  • 1/4 łyżeczki sól

Wszystko na Bagel

  • 1 łyżka ziaren maku*
  • 1 łyżka ziaren sezamu*
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonej cebuli mielonej*
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych płatków czosnku*
  • 1 łyżeczka sól gruboziarnista
  • 2 łyżki stoł owe(30g) niesolonego masła, roztopionego

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto: Umieść drożdże i cukier w misce miksera wyposażonego w hak do ciasta lub łopatkę. Lub, jeśli nie posiadasz miksera, w zwykłej dużej misce. Podgrzej mleko na kuchence lub w mikrofalówce, aż będzie ciepłe w dotyku, około 110°F (43°C). Wlej ciepłe mleko na drożdże i cukier. Ubij delikatnie, aby połączyć, a następnie luźno przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 5-10 minut. Po 5-10 minutach mieszanina będzie spieniona.
  2. Jeśli nie masz miksera, możesz w tym kroku mieszać ręcznie. Dodaj masło, jajko, mąkę i sól. Ubijaj na niskich obrotach przez 3 minuty. Ciasto będzie miękkie. Przenieś je na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą. Używając lekko oprószonych mąką rąk, wyrabiaj ciasto przez 1 minutę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj 1-3 łyżki mąki więcej, ale chcesz mieć bardzo miękkie ciasto. Uformuj w kulę.
  3. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem misce (ja używam sprayu do smarowania) i przykryj folią plastikową lub aluminiową. Umieść w lekko ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 60-90 minut (jeśli chcesz, użyj mojej sztuczki z ciepłym piekarnikiem do wyrośnięcia). Zobacz moją odpowiedź na pytanie "Gdzie ciasto powinno rosnąć?" w Poradniku Pieczenia z Drożdżami).
  4. Gdy ciasto będzie rosło, przygotuj nadzienie i polewę w następnych krokach i natłuść formę do bochenka o wymiarach 9×5 cali.
  5. Przygotuj kremowe nadzienie serowe: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę łopatkową, ubij wszystkie składniki nadzienia razem, aż do połączenia. Przykryj szczelnie i odstaw na bok, aż będziesz gotowy do użycia. (Nie przechowuj w lodówce, chyba że robisz to z dużym wyprzedzeniem. Najłatwiej jest rozprowadzić ciasto w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto jest przechowywane w lodówce, pozwól mu dojść do temperatury pokojowej przed nałożeniem go na ciasto w kroku 7).
  6. Przygotuj polewę: Połącz mak, sezam, suszoną mieloną cebulę, suszone płatki czosnku i gruboziarnistą sól razem w małej misce. Odstawić na bok.
  7. Złożyć chleb: Ponczuj ciasto, aby uwolnić powietrze. Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej i za pomocą oprószonego mąką wałka, rozwałkuj aż ciasto osiągnie grubość około 1/4 cala. Ciasto może mieć dowolny kształt, byleby tylko miało grubość około 1/4 cala. Na wierzchu rozsmaruj kremowe nadzienie serowe. Używając 3,5 - 4 calowej wycinarki do ciastek, wytnij kółka. Ja uzyskuję około 12 kółek. Złożyć koła na pół i linia w przygotowanej formie do pieczenia, okrągłą stroną do góry. Zobacz zdjęcia powyżej dla wizualizacji.
  8. Przykryj plastikową folią lub folią aluminiową i pozostaw do ponownego wyrośnięcia w lekko ciepłym otoczeniu, aż będą puszyste, około 45 minut.
  9. Ustaw stojak piekarnika w dolnej trzeciej pozycji, a następnie rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C).
  10. Posmaruj ciasto 2 łyżkami roztopionego masła i posyp przyprawą do bajgli (użyj tyle przyprawy, ile chcesz; nadmiar możesz wykorzystać do którejś z propozycji wymienionych w powyższym poście).
  11. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru, około 40-45 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch bochenka brązowieje zbyt szybko, przykryj go folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i umieścić na drucianym stojaku. Studzić przez 10 minut w naczyniu, następnie wyjąć z naczynia i podawać na ciepło.
  12. Resztki można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia pod przykryciem.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Upieczony i ostudzony chleb zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce, a następnie podgrzej w piekarniku według własnych upodobań. Ciasto może być przygotowane w kroku 3, a następnie po wyrośnięciu, przebij je, aby uwolnić powietrze, przykryj szczelnie, a następnie umieść w lodówce na okres do 2 dni. Następnie przejdź do kroku 5. Aby zamrozić ciasto, przygotuj je zgodnie z krokiem 3. Po wyrośnięciu, uderz w dół, aby uwolnić powietrze. Zawiń w folię i umieść w pojemniku do zamrażania na okres do 3 miesięcy. Kiedy będziesz gotowy do użycia, rozmroź ciasto przez noc w lodówce. Następnie pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na około 30 minut, po czym przejdź do kroku 5. (Może być konieczne ponowne nakłucie ciasta, jeśli ma kilka pęcherzyków powietrza).
  2. Narzędzia specjalne: KitchenAid Stand Mixer | KitchenAid Hand Mixer | Glass Mixing Bowls | Loaf Pan | Rolling Pin | Circle Cookie Cutters | Pastry Brush.
  3. Drożdże: Zawsze używam drożdży Red Star Platinum, drożdży instant. Jeśli używasz aktywnych drożdży suchych, czas wyrastania może być nieco dłuższy. Odnieś się do mojego Pieczenie z drożdżami Przewodnik dla odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania drożdży.
  4. Włoska Przyprawa: Użyłem włoskiej mieszanki przypraw w mieszance serka śmietankowego. Możesz użyć dowolnych suszonych lub świeżych ziół, które lubisz. Suszone działa trochę lepiej w pieczonym chlebie. Suszona bazylia, pietruszka, oregano, itp.
  5. Przyprawa do wszystkiego do bajgli: Jeśli nie zależy Ci na jednej z przypraw do bajgli, nie krępuj się zamienić jej na inną, którą uwielbiasz.
  6. Resztki ciasta: Aby uniknąć resztek ciasta z czosnkiem, ziołami, mozzarellą i serkiem śmietankowym, możesz nałożyć mieszankę na każdy krąg z osobna. Upewnij się, że ładujesz ją na każdy z nich! Następnie zachowaj resztki ciasta do zrobienia pizzy, bułek, czy czegokolwiek innego. Ja jednak uznałam, że łatwiej jest posmarować całość czosnkowo-ziołową mieszanką serka mozzarella. Zobacz poniżej, co robię z moimi dodatkowymi skrawkami ciasta!

Resztki ciasta

Ponieważ do formowania tego chleba używamy foremek do wycinania ciasteczek, zostanie nam trochę resztek ciasta. Skrawki ciasta są pokryte ziołowym serkiem śmietankowym, więc DLACZEGO nie uformować ich w kulkę, a następnie rozwałkować na pizzę? Pizza na delikatnym i chrupiącym, domowym cieście z czosnkowo-ziołowym serkiem śmietankowym. Ta pizza może być nawet lepsza od samego chleba bagel pull apart!!!

Ponieważ ciasto jest pokryte mokrą masą serową, będziesz potrzebował dodatkowej mąki uniwersalnej. Używając dobrze oprószonych mąką rąk, oderwij skrawki ciasta od blatu i uformuj w kulę. To będzie nieładne. W razie potrzeby dodaj więcej mąki do ciasta (ja dodałam około 1/2 szklanki mąki) i umieść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto nadal będzie trochę mokre, ale to nie szkodzi. Spłaszcz ciasto oprószonymi mąką dłońmi lub oprószonym mąką wałkiem, najlepiej jak potrafisz. Dodaj dodatki do pizzy i piecz w piekarniku nagrzanym do 475°F (246°C) przez 15-20 minut lub do momentu, aż się zarumieni.

Ja użyłam domowego pesto, sera mozzarella, karmelizowanej cebuli, przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, a po wyjęciu z piekarnika posypałam je naszą przyprawą do bajgli. ????

We współpracy z Red Star Yeast.

Przepisy powiązane

  • Domowy chleb cynamonowy z wiśniami
  • Chleb domowej roboty
  • Malinowy chleb twist
  • Domowy miodowy chleb owsiany bez zagniatania


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz