Zdrowe odżywianie

Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Miękko upieczone czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym, przypominające brownie, wypełnione ciasteczkami z masłem orzechowym i polane roztopionym masłem orzechowym. Podaj mi szklankę mleka!

Cześć. Nazywam się Sally Anne i jestem całkowicie zakochana w dyniowych świeczkach, czekoladowym lukrze, tym filmie (spójrzcie na niego! swoon!), spodniach od piżamy, miesiącu październiku, bajglach pumpernikiel, lakierze do paznokci Essie i połączeniu masła orzechowego z czekoladą.

Z pewnością nie jestem osamotniona w tych obsesjach, prawda?

Z pewnością wiem, że wszyscy kochacie masło orzechowe i czekoladę tak samo jak ja. Moja miłość do tej kombinacji smaków jest głęboka. Jestem pewna, że to ja utrzymuję Reese's w biznesie. No może nie do końca, ale któregoś dnia zamienię się w kubek z masłem orzechowym. Nie bądźcie zaskoczeni.

Mam przepis na ciasteczka z masłem orzechowym. Mam przepis na czekoladowe ciasteczka. Oba miękko upieczone, grube i soczyście delikatne. Ale nie mam przepisu na ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym. I to był najwyższy czas, żebym go stworzyła.

Aby uczynić ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą jeszcze bardziej wyjątkowymi, nadziałam je posiekanymi kubeczkami z masłem orzechowym Reese's i polałam roztopionym masłem orzechowym. To zmieniło je w ostateczny

czekoladowy przysmak z masłem orzechowym. I kazało mi biec do kuchni po wysoką szklankę waniliowego mleka migdałowego.

(Czy jestem jedyną osobą, która nie lubi smaku zwykłego mleka?)

Zrobienie ciasteczek nie jest takie trudne. Składniki są łatwe i wygodne, jak większość moich przepisów na ciasteczka. Są świetnym pretekstem do wykorzystania wszystkich ciasteczek Reese's peanut butter cups, które są w sprzedaży na Halloween!

W cieście na ciasteczka nie ma *zbyt* dużo* masła orzechowego. Tylko tyle, żeby nadać ciasteczkom lekki smak masła orzechowego. Czekolada jest zbyt mocna praktycznie we wszystkim, do czego się ją doda. Dlatego każde ciasteczko polewam na wierzchu masłem orzechowym. ????

Musisz schłodzić ciasto na ciasteczka przez około godzinę, więc pamiętaj, aby odpowiednio to zaplanować. Ciasto będzie o wiele za lepkie, aby je upiec, jeśli nie zostanie schłodzone. Chłodzenie jest obowiązkowe

w przypadku wielu moich przepisów na ciasteczka. Schłodzenie nie tylko ułatwia pracę z ciasteczkami, ale również spaja ich smaki. Podobnie jak chili gotujące się na kuchence, ciasto na ciasteczka potrzebuje czasu w lodówce, aby smaki mogły się "ułożyć" i zaprzyjaźnić ze sobą.

Kiedy ciasto na ciasteczka jest już schłodzone, po prostu uformuj z niego kulki. To zdjęcie zrobiłam rano, w promieniach pomarańczowego słońca:

Ciasteczka potrzebują około 10-12 minut w piekarniku. Postaraj się ich nie przypiekać. Ciężko stwierdzić, kiedy ciasteczka są zbyt mocno przypieczone, ponieważ są tak ciemne. Jeśli chodzi o moje przepisy na ciasteczka, zawsze

staraj się nie piec ich zbyt mocno. Ciasteczka będą się nadal piekły na blasze po wyjęciu jej z piekarnika.

Zauważyłam, że ciasteczka tylko lekko rozchodzą się w piekarniku. To nie jest żaden problem! Kiedy wyjmiesz je z piekarnika, delikatnie naciśnij na każde ciasteczko grzbietem łyżki lub widelca, aby się rozłożyły. W ten sposób powstaną małe popękane wierzchołki. A roztopione masło orzechowe na wierzchu roztopi się do środka. Jeśli chodzi o mżawkę, po prostu rozpuść odrobinę masła orzechowego i spryskaj nim wszystkie wierzchołki. Im więcej, tym lepiej. Nigdy nie przepuszczę okazji, żeby dodać więcej masła orzechowego do czegokolwiek... ♥

Są niechlujne, lepkie, ociekające i doskonałe.

Kevin porównał te ciasteczka do brownies. Kruche ciasteczka brownie. I ma całkowitą rację - wnętrze ciasteczek przypomina wilgotne, krówkowe brownies! Nie mogliśmy przestać ich jeść. Wkrótce całkowicie zniknęły, zanim zdążyłam się nimi podzielić z moimi głodnymi przyjaciółmi z parku dla psów (właścicielami oczywiście).

Jeden kęs sprawi, że zapomnisz o wszystkim innym, co dzieje się w Twoim zabieganym życiu. Zapomnij o terminach, sprawach do załatwienia i nieposłanym łóżku. Po skosztowaniu tych ciasteczek, jedyne o czym będziesz myśleć to masło orzechowe i czekolada.

Jedyna zmiana

w przepisie, którą bym wprowadziła? PODWOIĆ. Poważnie, 16 ciasteczek szybko zniknie.

Śledź mnie na Instagramie i oznacz #sallysbakingaddiction, żebym mogła zobaczyć wszystkie przepisy SBA, które robisz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym

5 z 2 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godzina, 15 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 45 minut
  • Wydajność: 16 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Miękko wypieczone czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym, przypominające brownie, wypełnione ciasteczkami z masłem orzechowym i polane roztopionym masłem orzechowym. Podaj mi szklankę mleka!


Składniki

  • 1 i 1/2(188g) szklanki mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 fil iżanki (41g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki (1 laska lub 115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2filiżanki (100g) jasnego brązowego cukru
  • 1/2filiżanki (100g) cukru granulowanego
  • 1/4 filiżanki (60g) filiżanki kremowego lub grubo mielonego masła orzechowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki stołowe (30ml) mleka
  • 1 i 1/4 szklanki Reese's Peanut Butter Cups, posiekane (około 16 miniaturowych Reese's)
  • do posypania: 1/3 szklanki (85g) kremowego lub grubo zmielonego masła orzechowego

Instrukcje

  1. Mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól wrzucimy do dużej miski. Odstawimy na bok.
  2. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatką ubijać masło na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji, około 1 minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Przełącz mikser na średnią prędkość i ubijaj brązowy cukier, cukier kryształ i masło orzechowe, aż do połączenia. Wbić jajko i ekstrakt waniliowy, zeskrobując boki i dno miski w razie potrzeby.
  3. Wyłączyć mikser i wsypać suche składniki do mokrych. Włączyć mikser na niskie obroty i powoli ubijać, aż powstanie miękkie ciasto. Wlać mleko na średnich obrotach. Po wymieszaniu, wsypać ciasteczka z masłem orzechowym, aż do równomiernego rozprowadzenia. Ciasto będzie bardzo gęste i klejące. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj przez co najmniej 1 godzinę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok.
  5. Wyłóż 8 okrągłych kulek ciasta, około 1,5 łyżki stołowej każda, na przygotowane blachy. Piec każdą partię przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika. Ciasteczka nie zdążą się jeszcze rozprowadzić, więc delikatnie dociskaj je grzbietem widelca lub łyżki. Pozostawić do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieść na stojak do całkowitego ostygnięcia.
  6. Gdy ciasteczka stygną, rozpuść masło orzechowe. Posmarować ciepłe lub chłodne ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia na około 10 minut. Przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Koniecznie sprawdź moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek oraz 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Słowa kluczowe: ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka Snickers z masłem orzechowym
  • Ciasteczka z białej czekolady z masłem orzechowym
  • Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
  • Sweethearts z masłem orzechowym

Zobacz