Zaopatrz swoją spiżarnię w te 11 podstawowych produktów spożywczych do przygotowania posiłków

Agnieszka Kępińska

Posiadanie dobrze zaopatrzonej spiżarni jest niezbędne do sprawnego przygotowania posiłków. Lubię trzymać te podstawowe rzeczy w spiżarni przez cały czas, a potem po prostu wychodzę na rynek, gdy potrzebuję produktów, białek i dodatkowych konserw. Trzymanie tych artykułów pod ręką zapewni Ci możliwość szybkiego przygotowania posiłku! Ocet przechowuję w moim repertuarze octu różne rodzaje octu, takie jak balsamiczny, jabłkowy cydr i wino ryżowe. Ocet balsamiczny lubię używać do dressingu cytrynowo-balsamicznego lub jako marynatę do piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorem. Ocet jabłkowy jest doskonałym dodatkiem do domowego sosu grillowego, a ocet ryżowy jest jednym z moich sekretnych składników w domowym pad thai. Olej Ponieważ oleje mają różne punkty wędzenia i smaki, trzymam kilka w mojej spiżarni. Canola i oliwa z oliwek są moimi olejami do gotowania. Trzymam też pod ręką oliwę sezamową, aby podkreślić smak azjatyckich potraw, a także zawsze mam pod ręką dobrą oliwę z oliwek extra vergine, którą mogę skropić sałatką lub gotowanymi warzywami. Jeśli chodzi o owoce i warzywa, być może słyszałaś, że jadasz tęczę, a jeśli chodzi o zboża, to nie inaczej. Jedzenie różnych rodzajów ziaren gwarantuje, że otrzymasz błonnik, a każde całe ziarno ma nieco inne składniki odżywcze.

Niektóre z moich ulubionych potraw to quinoa, owies, farro, brązowy ryż i pełnoziarnisty kuskus. Przyprawy Aby dodać smaku z minimalną ilością kalorii, uwielbiam używać różnych przypraw w moich daniach. Niektóre z moich ulubionych przypraw to suszone zioła, takie jak pietruszka, chili w proszku, cynamon, kminek, papryka i kajenna. Oczywiście mój stojak z przyprawami jest wypełniony po brzegi, ale jeśli muszę wybrać kilka na początek, to są to jedne z moich najczęściej używanych przypraw. Rosół wybieram na rosół niskosodowy, gdy tylko jest to możliwe.

W razie potrzeby zawsze można dodać więcej sodu po zakończeniu gotowania. Najczęściej używane są buliony warzywne i z kurczaka, ale od czasu do czasu ubijam bulion wołowy. Sos sojowy Niskosodowy sos sojowy pasuje do wielu dań mieszanych, marynat i sosów. Salsa Zwykle robię własną, a wszystkie moje książki kucharskie mają wersję salsową, pomiędzy którą się obracam. Trzymam też jednak w spiżarni salsę w słoikach na te okazje, kiedy muszę zrobić coś na ostatnią chwilę. Mogę jej używać w mojej kuchence wolnowarsztatowej, albo nakładać ją na jajka lub ryby, albo po prostu jako dip. Fasola w puszce Zawsze znajdziesz w mojej spiżarni zapasy z czarną, cannelini, nerkami i inną fasolą w puszce, która ma niską zawartość sodu. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepie odmian o niskiej zawartości sodu, po prostu wypłucz fasolę, a badania wykażą, że możesz zmniejszyć zawartość sodu nawet o 40 procent! Orzechy Migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pekany, pistacje - jestem fanatykiem orzechów! Lubię siekać orzechy na sałatkę, udekorować zupę lub dodać do frytki. Uwielbiam też używać ich do przygotowywania śniadań, takich jak babeczki, naleśniki, płatki owsiane i jogurt grecki - lub po prostu je przekąsić. Niektóre z moich ulubionych przepisów w moich książkach kucharskich to orzechy przyprawowe, słodkie lub cząberkowe, które nie trwają bardzo długo w moim domu.

Tuńczyk w puszce Czasami w mojej lodówce kończy mi się białko, a tuńczyk w puszce zawsze oszczędza dzień! Trzymam pod ręką kilka woreczków lub puszek (szczególnie uwielbiam nowe, aromatyzowane woreczki o smaku sriracha), aby zrobić kanapkę, roztopić tuńczyka lub zalać sałatkę. Produkty z pomidorów w puszce Rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, a nawet sos pomidorowy przydają się, gdy się spieszę. Zawsze zaopatruję się w moje produkty pomidorowe z dodatkiem likopenu, ponieważ są one tak uniwersalne!

Zobacz