Zdrowe odżywianie

Lukrowane ciasteczka owsiane

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te klasyczne lukrowane ciasteczka owsiane

są w starym stylu, mają miękki środek, chrupiące, kruche brzegi i są polane waniliowym lukrem, który zastyga po kilku godzinach. Zmielenie płatków owsianych w młynku przed dodaniem ich do ciasta pozwoli uzyskać ciasteczka o zwartej i jednolitej strukturze.

Witamy w piątym dniu 2018 Sally's Cookie Palooza! Jeśli dopiero do nas dołączyłeś, oto wszystkie przepisy opublikowane do tej pory w tym tygodniu:

  • Ciasteczka z miętową korą
  • Ciasteczka Spritz
  • Świąteczne ciasteczka w słoiku (z darmowym drukiem!)
  • Ciasteczka z wąsami Mikołaja

Dzień 5 oznacza, że jesteśmy w połowie 10-dniowego ciasteczkowego odliczania, więc dzielę się wyjątkowo wyjątkowym przepisem. Te lukrowane ciasteczka owsiane są w starym stylu, mają maślane, miękkie środki, chrupiące brzegi i mnóstwo przytulnego korzennego smaku. Są pokryte lekką warstwą lukru waniliowego, który zastyga po pewnym czasie, dzięki czemu ciasteczka doskonale nadają się do układania w stosy i dawania prezentów. Znasz paczkowane lukrowane ciasteczka owsiane, które można kupić w sklepie? Takie właśnie są te ciasteczka, ale świeżo wyjęte z piekarnika i bez tych wszystkich podejrzanych konserwantów!

Jak zrobić mrożone ciasteczka owsiane... jak szef

Ten przepis został zaadaptowany z moich owsianych ciasteczek z kawałkami czekolady: miękkie i kruche ciasteczka owsiane, z których możesz zrobić ciasteczka z rodzynkami owsianymi, ciasteczka owsiane z wiśniami i owsiane szkockie ciasteczka z kawałkami czekolady. Ponieważ tak bardzo je lubię, wykorzystałam ten przepis jako punkt wyjścia. Pobawiłam się składnikami, aby uzyskać konsystencję mrożonych ciasteczek owsianych kupionych w sklepie i smak

domowych ciasteczek.

Tekstura:

Chcemy uzyskać zwarte ciasteczka owsiane z miękkim środkiem i chrupiącymi brzegami. W moim oryginalnym przepisie zmieniłam proporcje mąki do płatków owsianych. Mniejsza ilość płatków owsianych i większa ilość mąki okazała się skuteczna. Poszłam jeszcze dalej i kilkakrotnie pulsacyjnie rozdrobniłam płatki owsiane, aby uzyskać konsystencję grubego proszku. Ding ding ding! To była zwycięska odpowiedź.

Smak:

Skoro konsystencja jest już idealna, co ze smakiem? Aby nadać ciastkom owsianym pyszny, staroświecki smak, sięgnij po:
  • brązowy cukier
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • i łyżka melasy

Potraktuj te 4 składniki jako smakowe potęgi. Brązowy cukier odgrywa dwie role: smakową i zmiękczającą. Jego miękka i wilgotna konsystencja przekłada się bezpośrednio na smak upieczonych ciasteczek.

Sztuczka polega na pulsowaniu płatków owsianych

Jest to dodatkowy krok, ale - jak wspomniano powyżej - poświęcenie dodatkowej minuty na spulchnienie płatków owsianych całkowicie odmieni Twoje mrożone ciasteczka owsiane. Niezależnie od tego, czy używasz płatków owsianych pełnoziarnistych czy błyskawicznych, musisz je kilkakrotnie zmielić w robocie kuchennym, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ja użyłem mojego robota ninja. Oto tekstura, jakiej oczekujesz:

TO CIASTO NA CIASTECZKA PACHNIE JAK NIEBO.

Jest to miękkie ciasto i jeśli go nie schłodzisz, będzie się nadmiernie rozlewać w piekarniku. Przed pieczeniem schładzaj ciasto przez około 45 minut w lodówce.

Użyj łyżki do ciasteczek. Czy mogę się do czegoś przyznać? Nigdy nie używam łopatki do ciasteczek czekoladowych, ale przysięgam, że to narzędzie przyda mi się do ciasteczek owsianych. Ciasto na ciasteczka owsiane jest lepkie, teksturowane i miękkie. Łyżka do ciasteczek nie tylko zapobiega bałaganowi, ale także sprawia, że wszystkie ciasteczka mają ten sam rozmiar i kształt. Polecam średnią szufelkę, która mieści 1,5 łyżki ciasta na ciasteczka. Ciasteczka ładnie się rozchodzą, więc zalecam tylko 8-9 ciasteczek na blachę.

Jak polukrować ciasteczka owsiane

Istnieją dwa sposoby na lukrowanie ciasteczek owsianych.

  1. Gęsty lukier. Im grubszy lukier, tym większe prawdopodobieństwo, że zastygnie. Ten lukier waniliowy jest bardzo gęsty. Zacznij od przesianego cukru pudru i odrobiny ekstraktu waniliowego, a następnie dodaj tylko tyle mleka, aż uzyskasz idealnie gęstą i kremową konsystencję. Dosłownie tylko 2 łyżki stołowe. Bardzo mało płynu.
  2. Lekki dip. Chcesz odtworzyć wygląd lukru z pęknięciami? Sztuczka polega na tym, aby *lekko* zanurzyć wierzch ciasteczek w lukrze. Nie zanurzaj ciasteczek, tylko szybko zanurz!

W przypadku każdego przepisu na ciasteczka, który testuję, zawsze odkładam 6 lub 7 ciasteczek na bok, aby sprawdzić, jak będą smakować kilka dni później. Wyniki są często mieszane - czasami ciasteczka tracą miękkość lub po prostu smakują staro... rozumiecie sami. Te lukrowane ciasteczka owsiane?

1 tydzień później nadal smakowały świeżo. 1 TYDZIEŃ.

W miarę upływu dni smak przypraw korzennych się nasilał. Środek był bardziej miękki, a lukier osiadł na wierzchu. W żadnym wypadku Twoja partia mrożonych ciasteczek owsianych nie przetrwa całego tygodnia, ale wykorzystaj mój test jako dowód na to, że są to cholernie dobre ciasteczka!

Jedna partia tych mrożonych ciasteczek owsianych zapewni ci sławę ciasteczkowego gwiazdora. Wywołują emocje. To rodzaj nostalgicznych ciasteczek, które robiła babcia, dlatego są tak popularne na sklepowych półkach. Jestem przekonana, że ten przepis zaowocuje propozycjami małżeństwa, medalami za pierwsze miejsce i wyprzedanymi szyldami na wyprzedażach wypieków!!!

Przesadzam? Nigdy bym tego nie zrobiła.

Czym jest Sally's Cookie Palooza?

Sally's Cookie Palooza to tradycja od 2013 roku. Każdego grudnia odliczamy czas do Świąt Bożego Narodzenia, publikując 10 nowych przepisów na ciasteczka z rzędu. W ciągu najbliższych dwóch tygodni opublikuję 10 zupełnie nowych przepisów na ciasteczka, a także nagrody, grudniowe wyzwanie, świąteczne tutoriale wideo i wiele innych. To największe i najsmaczniejsze wydarzenie tego roku! Zapisz się, aby otrzymywać natychmiastowe aktualizacje, a będziesz otrzymywać darmowe powiadomienia e-mail za każdym razem, gdy opublikuję nowy przepis. ????

Kliknij, aby zobaczyć program Sally's Cookie Palooza na przestrzeni lat!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Lukrowane ciasteczka owsiane

4,9 z 51 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 25 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 3 godz.
  • Plon: 2 tuziny
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te klasyczne mrożone ciasteczka owsiane w starym stylu mają miękki środek, chrupiące, kruche brzegi, przytulny korzenny smak i są polane waniliowym lukrem, który zastyga po kilku godzinach. Zmielenie płatków owsianych w młynku przed dodaniem do ciasta pozwoli uzyskać ciasteczka o zwartej i jednolitej strukturze.


Składniki

  • 2 filiżanki(160 g) pełnoziarnistego, staromodnego płatków owsianych
  • 2 szkl anki (250 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 filiżanka (2 laski; 230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru granulowanego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka stołowa niesiarczanej lub ciemnej melasy*.
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Lukier

  • 1 i 1/2 szklanki(180 g) przesianego cukru pudru*.
  • 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1,5 - 2 łyżki stołowe mleka

Instrukcje

  1. Przygotować ciasteczka: Zmiel płatki owsiane w robocie kuchennym 10-12 razy, aż uzyskasz różną konsystencję - posiekanych płatków owsianych z odrobiną mąki owsianej. Zobacz zdjęcie powyżej, aby zobaczyć, jak to zrobić.
  2. W średniej misce ubij razem płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić na bok.
  3. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub miksera z łopatkami, ubij masło, cukier brązowy i cukier granulowany na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji (około 2 minuty). Dodaj jajka, melasę i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj na wysokich obrotach do połączenia składników (około 1 minuty). Zeskrobać boki i dno miski, a następnie ponownie ubić do połączenia składników.
  4. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać na niskich obrotach, aż do połączenia. Ciasto będzie gęste i lepkie. Przykryć i schłodzić ciasto przez co najmniej 45 minut w lodówce (i do 4 dni). Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż kilka godzin, pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed nabieraniem i pieczeniem, ponieważ będzie dość twarde.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok.
  6. Nabieraj ciasto na ciasteczka (około 1,5 łyżki na jedno ciasteczko) i układaj je w odległości 3 cali od siebie na blachach. Piecz przez 11-12 minut lub do lekkiego zrumienienia po bokach. Środki będą wyglądały na bardzo miękkie.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły przed lukrowaniem.
  8. Przygotować lukier: Umieść przesiany cukier puder w średniej misce. Dodaj ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę mleka. Ubijaj widelcem, aż do połączenia. Pełne połączenie nie będzie możliwe, ponieważ nie ma wystarczającej ilości płynu. Dodaj tylko tyle dodatkowego mleka, aby uzyskać bardzo gęsty lukier. Ja dodaję jeszcze tylko około 1 łyżki mleka. Lukier ma być bardzo gęsty. Lekko zanurz wierzchy ciastek w lukrze. Lukier zastygnie po kilku godzinach, więc ciasteczka można układać w stosy i prezenty.
  9. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 3 dni lub w lodówce do 10 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Ciasto na ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce do 4 dni. Poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie przejść do punktu 5. Upieczone ciasteczka z lukrem lub bez zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka można zamrażać do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Kliknij tutaj, aby poznać moje rady i wskazówki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | Szklana miseczka do mieszania | Łyżka do ciasteczek | Blacha do pieczenia | Mata do pieczenia Silpat | Stojak do studzenia | Robot kuchenny Ninja
  3. Owies: W tym przepisie najważniejsze jest pulsacyjne mieszanie płatków owsianych w kroku 1. Jeśli nie masz robota kuchennego, użyj blendera. Nawet jeśli używasz szybkich płatków owsianych, pulsowanie jest konieczne - po prostu nie będziesz musiał ich mielić tak często jak pełnych płatków.
  4. Melasa: 1 łyżka melasy nadaje tym ciasteczkom niesamowity smak. Jeśli jej nie masz, użyj zamiast niej czystego syropu klonowego.
  5. Cukier puder: Cukier puder przesiać przed odmierzeniem.

Przepisy powiązane

  • Ogromne ciasteczka cukrowe
  • Ogromne ciasteczko z cukrem
  • Ogromne ciasteczko z cukrem
  • Ciasteczka owsiane z nadzieniem

Zobacz