Zdrowe odżywianie

Tort Tuxedo

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Co podajesz na świąteczny deser? Wielki finał Twojej epickiej świątecznej uczty? Planuję wynieść duży półmisek ciasteczek dla naszych rodzin, ale musi być coś innego z głównym czynnikiem WOW, aby uczcić dzień. Żurawinowe ciasto pomarańczowe jest niesamowite, świąteczne babeczki są słodkie, ale bądźmy poważni. Potrzebujemy dramatycznego i fantazyjnego showstoppera, który wypełni te wielkie buty.

I wiem dokładnie, co powinno znaleźć się w menu.

To jest tort w kształcie smokingu. Uderzający kontrast czerni i bieli to pomysł na to duszne piękno. "Tort smokingowy" jest tak naprawdę do własnej interpretacji, pod warunkiem, że biel i czerń pokrywają się ze sobą. Dla mnie oznacza to 3 warstwy domowego ciasta czekoladowego z kremowym nadzieniem z ganache z białej czekolady i warstwą jedwabistego lukru z ciemnej czekolady, który jest tak gęsty, że sprawia, że grube pianki wyglądają jak fasolka szparagowa.

Pamiętacie, jak mówiłam Wam, że upiekłam ciasto czekoladowe i zapomniałam dodać cukru? To naprawdę się stało. I to jest to ciasto. Nie to ciasto, które widzicie na zdjęciach, ale to, które było tuż przed nim. Było ono, jak możecie sobie wyobrazić, całkowicie odrażające. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak smakuje ciasto czekoladowe bez cukru, odpowiedź brzmi: gorzki, słony karton.

Jednakże. Kiedy dodasz wszystkie składniki tak, jak powinnaś, to ciasto czekoladowe jest DREAM. Ciemny miękisz z wyrazistym czekoladowym smakiem. Każdy kęs jest miękki, aksamitny i bardzo wilgotny. Nic w tym cieście nie jest dla osób o słabym sercu.

3 części Tortu Smokingowego

  • ciasto czekoladowe
  • ganache z białej czekolady
  • jedwabisty lukier z ciemnej czekolady

Najpierw ciasto.

Ciasto czekoladowe jest jak moje czekoladowe ciasto Bundt (to samo zdjęcie ciasta ↑), które jest zaadaptowane z mojego ulubionego ciasta czekoladowego. Różnica między nimi polega na kwaśnej śmietanie. Odejmuję trochę płynu i dodaję kwaśną śmietanę. Dlaczego?

Kwaśna śmietana daje nieco gęstsze ciasto i jeszcze bardziej wilgotny miękisz. Okruch tak wilgotny, że przykleja się do widelca i rozpływa się na języku. Polecam wzmocnienie czekoladowego smaku ciasta proszkiem do espresso. Ciasto wcale nie będzie miało smaku kawy, a raczej espresso w proszku doda głębi czekoladowemu smakowi ciasta.

Oprócz maślanki (ten kwas jest koniecznością!), do ciasta na tort będziesz potrzebować gorącego płynu. Dlaczego?

Gorący płyn zachęca kakao w proszku do zakwitnięcia i rozpuszczenia się, zamiast po prostu siedzieć tam. Jako gorący płyn polecam gorącą kawę. I znowu, ciasto nie będzie smakować jak kawa! ???? Możesz też użyć gorącej wody.

Kakao naturalne czy holenderskie? Użyj naturalnego kakao. Pamiętasz dlaczego?

A teraz ganache z białej czekolady.

Tak jak zwykłe ganache czekoladowe, ganache z białej czekolady wymaga tylko dwóch składników: prawdziwej białej czekolady i ciężkiej śmietany. Mając tylko 2 składniki, upewnij się, że używasz tych właściwych. I to tych najlepszych z możliwych! Użyj wysokiej jakości czekolady, aby uzyskać gładki i pyszny (!!) ganache z białej czekolady. Sięgnij też po ciężką śmietanę, aby uzyskać stabilny ganache.

Podgrzej śmietankę, zalej nią czekoladę, wymieszaj do połączenia, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia do uzyskania gęstego i gładkiego ganache. Ten produkt jest niebezpiecznie kremowy!!! Rozprowadzamy go pomiędzy warstwami tortu.

Na koniec jedwabisty lukier z ciemnej czekolady.

Zaczyna się jako podstawowy krem maślany, a następnie przekształca się w lukier tak bogaty, że powinien być nielegalny. Odrobina syropu kukurydzianego tworzy jedwabistą teksturę i połysk. Nie masz syropu kukurydzianego? Użyj zamiast niego miodu. Ponieważ nie ma zaczynu, możesz użyć zarówno naturalnego, jak i holenderskiego kakao w proszku. Ponieważ potrzebujesz go do ciasta, naturalne kakao w proszku jest prawdopodobnie najwygodniejsze. Miałam pojemnik specjalnego ciemnego kakao Hershey's, więc użyłam go trochę. Niezależnie od tego, które kakao wybierzesz, lukier nadal będzie jedwabisty i lśniący.

Podawaj ze świeżymi malinami, gałązkami mięty i resztkami ganache z białej czekolady, których nie wykorzystałeś (lub nie zjadłeś). Świąteczny obiad zasługuje na zakończenie w czarnym krawacie!

Więcej przepisów na świąteczne desery

  • Sernik Amaretto
  • Ciasto Rumowe
  • Ciasto piernikowe z gruszkami do góry nogami
  • Ciasto z musem czekoladowym
  • Podniebne ciasto z musem czekoladowym
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Tort Tuxedo

5 z 21 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 45 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Tort smokingowy to najbardziej wyjątkowy i uroczysty deser! Jest to wilgotne ciasto czekoladowe z gęstym nadzieniem z białego ganache i ciemnoczekoladowym lukrem krówkowym.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 szklanki (62g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku
  • 1 i 3/4 szklanki (350g) granulowanego cukru
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sól
  • 2 łyżeczki espresso w proszku (opcjonalnie)*.
  • 1/2 szklanki (120 ml) olejurzepakowego lub roślinnego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl anki (180g) pełnotłustej kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 1/2szklanki (120ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (120ml) gorącej wody lub kawy*.

Ganache z białej czekolady

  • trzy tabliczki białej czekolady o wadze 4 uncji(340g), drobno posiekane*
  • 1/2 szklanki (120ml) gęstej śmietany

Czekoladowy Silk Frosting

  • 1 filiżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 4 i 1/2 szklanki (540g) cukru pudru
  • 3/4 szklanki (62g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku*.
  • 1/2 szklanki (120ml) śmietany lub mleka pełnego
  • 1 łyżka stołowa lekkiego syropu kukurydzianego lub miodu*
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/8 łyżeczki sól
  • opcjonalnie do przybrania: świeże maliny i mięta

Instrukcje

  1. Rozgrzejemy piekarnik do 350°F (177°C) i natłuścimy trzy okrągłe 9-calowe tortownice. Odłożyć na bok.
  2. Zrobimy ciasto: Ubij mąkę, kakao w proszku, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i proszek do espresso (jeśli używasz) razem w dużej misce. Odstaw na bok. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania (możesz też użyć trzepaczki) wymieszaj olej, jajka, śmietanę, maślankę i wanilię, aż do połączenia. Wlej mokre składniki do suchych składników, dodaj gorącą wodę lub kawę i ubijaj lub ubij wszystko, aż ciasto będzie całkowicie połączone.
  3. Podziel ciasto równomiernie pomiędzy 3 patelnie. Piec przez 21-25 minut. Czas pieczenia jest różny, więc obserwuj swój. Ciastka są gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
  4. Wyjmij placki z piekarnika i umieść na drucianym stojaku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w naczyniu.
  5. W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj ganache z białej czekolady, aby mogło ostygnąć i być gotowe w tym samym czasie. Umieść posiekaną białą czekoladę w misce. Podgrzej śmietankę w małym rondelku, aż zacznie delikatnie gotować się na wolnym ogniu. (Nie dopuść do gwałtownego wrzenia - to zbyt gorące!) Wlej do białej czekolady i mieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady. Przykryj i odstaw do lodówki, aż masa stanie się gęsta i łatwa do rozsmarowania, około 1-2 godzin. Nie chcesz, aby był płynny.
  6. Zrób lukier: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minuty. Dodaj 4 szklanki cukru pudru, kakao w proszku, mleko/śmietanę, syrop kukurydziany, wanilię i sól. Ubijaj na niskiej prędkości przez 30 sekund, następnie przełącz na wysoką prędkość i ubijaj przez 2 minuty, aż do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Jeśli chcesz, aby lukier był nieco gęstszy, dodaj dodatkowe 1/2 szklanki cukru pudru. (Ja go dodałam.)
  7. Zmontować i polać lukrem: Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku do ciasta lub talerzu do serwowania. Równomiernie pokryj wierzch 1/2 ganache z białej czekolady. Na wierzchu ułóż drugą warstwę i równomiernie pokryj wierzch pozostałym ganache (jeśli jest go za dużo, podawaj po łyżce do każdego kawałka!). Na wierzchu ułóż trzecią warstwę ciasta. Rozprowadź lukier grubą warstwą na całej powierzchni i po bokach. Udekoruj malinami i miętą, jeśli chcesz. Odstaw do lodówki na co najmniej 45 minut przed pokrojeniem, w przeciwnym razie ciasto może się delikatnie rozpadać podczas krojenia.
  8. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przygotować ciasto do kroku 4. Zawiń szczelnie poszczególne warstwy ciasta i przechowuj w lodówce do 2 dni lub zamroź do 3 miesięcy. Doprowadzić do temperatury pokojowej, zrobić ganache i lukrować, złożyć/rozmrozić i podawać. Oszronione ciasto dobrze się mrozi, do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, doprowadź do temperatury pokojowej lub podawaj na zimno.
  2. Specjalne narzędzia: Mikser stojący KitchenAid | Mikser ręczny KitchenAid | Szklane miski do mieszania | Szklana miarka o pojemności 2 filiżanek | 9-calowa okrągła tortownica | Szpatułka do lukru | Niestandardowe widelce | Czarny talerz.
  3. Dlaczego temperatura pokojowa? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. Zamiast kwaśnej śmietany, spróbuj użyć zwykłego jogurtu. Ciasto nie będzie miało tak bogatego smaku, ale jest to dobry zamiennik.
  4. Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Możesz zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle mleka pełnego do tej samej miarki, aż osiągnie 1/2 szklanki. (Na wszelki wypadek, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału może zastąpić zakwaszone mleko, ale ciasto nie będzie smakować tak wilgotno i bogato). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadłe i gotowe do użycia w przepisie.
  5. Espresso w proszku: Espresso w proszku i kawa nie sprawi, że czekolada smakuje jak kawa. Raczej pogłębiają smak czekolady. Gorąco polecam je oba. Jeśli kawa nie jest twoja rzecz, można pominąć proszek espresso i użyć wrzącej gorącej wody zamiast gorącej kawy.
  6. Biała czekolada: Bary białej czekolady są zazwyczaj sprzedawane w 4 uncji barów. Proponuję Ghirardelli, Baker marki, lub Lindt. Można je znaleźć obok wiórków czekoladowych w alei do pieczenia. Drobno posiekaj białą czekoladę, aby łatwiej i szybciej się rozpuściła.
  7. Kakao w proszku: Do ciasta użyj naturalnego kakao, a nie kakao holenderskiego. Nie ma zaczynu występującego w lukrze, więc możesz użyć 3/4 szklanki albo. W przedstawionym na zdjęciu lukru, użyłem trochę naturalnego niesłodzonego kakao (1/4 filiżanki) i trochę Hershey's specjalne ciemne kakao (1/2 filiżanki). Yum!
  8. Syrop kukurydziany: Syrop kukurydziany lub miód jest to, co daje lukru jego jedwabistą teksturę i ładny połysk.

Powiązane Przepisy

  • Ciasto czekoladowe z kremowym serem
  • Ciasteczka czekoladowe
  • Ulepszone niemieckie ciasto czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe z kremowym serem

Zobacz