Zdrowe odżywianie

Miodowe bułki pełnoziarniste

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Te miękkie i obfite pełnoziarniste bułeczki są zrobione w 100% z mąki pszennej

i słodzone miodem. Mają strukturę, ciało, teksturę i moc - i nie mają sobie równych w porównaniu z innymi bułkami z białej mąki.

Piekąc partię pełnoziarnistych bułeczek, które są jednocześnie MIĘKKIE i PYSZNE, czuję się jakbym wygrał na loterii. Albo, co najmniej, wygrana w porze obiadowej.

To, co zwykle kończy się krążkami hokejowymi, może wreszcie dumnie zdobić nasze stoły. Te miodowe, pełnoziarniste bułeczki z łatwością konkurują z (i pokonują) najsmaczniejszymi bułeczkami z białej mąki, ponieważ mają orzechowy, lekko słodki smak i nieco więcej mocy w departamencie tekstury. Ten przepis jest w 100% peł

noziarnisty.

Mąka pełnoziarnista jest wybredna

Mąka pełnoziarnista jest wybredna i może być trudna do pracy.

Dlaczego? Jest ciężka i nie zawiera tego samego poziomu glutenu, co mąka biała. Ten brak glutenu stanowi problem, jeśli chodzi o wypiek chleba. Wiele przepisów na pełnoziarnisty chleb wymaga dodania glutenu pszennego, ale ja nie trzymam go w swojej kuchni i Ty też możesz nie mieć. Inne przepisy sugerują zastąpienie mąki pełnoziarnistej mąką uniwersalną lub chlebową - ale wtedy bułki pełnoziarniste nie będą w 100% pełnoziarniste. Pamiętając o tym (i po kilku nieudanych próbach zrobienia pełnoziarnistych bułek na kolację), wylądowałam na przepisie i metodzie, którą pokochałam. I jestem pewna, że wy też będziecie zadowoleni.

Co prawda, te pełnoziarniste bułeczki nie są tak puszyste i wysokie jak ich odpowiedniki z białej mąki, ale podoba mi się ich lepsza tekstura. Jeśli pragniesz dodatkowej tekstury w chlebie, z pewnością spodoba Ci się mój przepis na chleb wieloziarnisty. (Możesz przerobić ten przepis na bułki!).


Kulisy przepisu

Przepis na bułki pełnoziarniste zaadaptowałam z mojego przepisu na bułki na kolację. Używamy dokładnie tych samych składników, z tą różnicą, że mąkę zamieniamy na mąkę pełnoziarnistą. Kilka innych różnic pozwala zrekompensować ciężką i gęstą mąkę pszenną:

  • Zwiększ ilość masła.
  • Testowałam z większą ilością masła w partii nr 2 i jeszcze większą w partii nr 3. 1/2 szklanki (8 łyżek stołowych) dało najlepsze w smaku bułeczki pszenne.
  • Użyj 2 całych jajek zamiast 1 jajka.
  • Dodatkowy płyn sprawi, że ciasto będzie bardziej nawilżone.
  • Dodaj miodu dla smaku.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj drożdży piekarniczych najwyższej jakości: Red Star Platinum Superior Baking Yeast. To są drożdże instant i preferowana przeze mnie marka. Jestem fanką Red Star Yeast i używam ich wyłącznie w mojej kuchni, ponieważ zawsze

są gwarancją. Przewodnik po

wypiekach z

drożdżamiPrzewodnik

po wypiekach z drożdżami jest zawsze przydatny, gdy pracujesz z drożdżami piekarskimi. Zawarłam w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęstsze pytania dotyczące drożdży.

Składniki w pełnoziarnistych bułeczkach pszennych

Podobnie jak w przypadku moich zwykłych bułek czy nawet chleba kanapkowego, to ciasto składa się z 7 podstawowych składników. Każdy z nich ma ważne zadanie do wykonania, więc nie zalecam stosowania zamienników.

  1. Mleko:
  2. Płyn aktywuje drożdże. Aby uzyskać najbardziej miękkie bułeczki, użyj pełnego mleka. Bezmleczne lub niskotłuszczowe mleka pracy zbyt, ale pełne mleko daje fenomenalny smak i tekstury.
  3. Drożdże:
  4. Polecam Red Star Platinum Superior Baking Yeast, które są drożdżami instant wymieszanymi z naturalnymi polepszaczami ciasta.
  5. Miód:
  6. Ta substancja słodząca odżywia drożdże, zwiększa ich aktywność, zmiękcza ciasto i dodaje mile widzianej słodyczy.
  7. Jajka:
  8. 2 jajka zapewniają strukturę i bogactwo ciasta.
  9. Masło:
  10. Masło jest obietnicą miękkiej, aromatycznej bułki. Upewnij się, że jest zmiękczone do temperatury pokojowej.
  11. Sól:
  12. Sól dodaje smaku i równoważy słodycz.
  13. Mąka pełnoziarnista:
Nie możemy mieć pełnoziarnistych bułeczek bez mąki pełnoziarnistej!

Polecam użycie miksera z przystawką do wyrabiania ciasta (większość mikserów jest sprzedawana z tą przystawką), ale jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto drewnianą łyżką i zagnieć ręcznie. Ciasto pszenne wymaga nieco dłuższego czasu wyrastania, ponieważ jest obciążone zarodkami i otrębami pszennymi.

Najlepsza sztuczka do formowania

Kiedy przygotowuję bułki, zazwyczaj dzielę ciasto chlebowe i z każdego kawałka formuję pojedyncze kulki. (Tak jak w przypadku moich bułek na kolację i bułek z masłem miodowym.) To działa, ale to ciasto nigdy nie zwija się idealnie. Może to dlatego, że jestem niecierpliwa, ale niektóre bułeczki wyglądają na trochę pokraczne i niekształtne. To frustrujące, szczególnie gdy chcę mieć bułeczki o jednolitym kształcie. Ha!

I tu dochodzimy do najlepszej sztuczki z formowaniem:

weź wyrośnięte ciasto i uformuj je w długi prostokąt 9×13, wielkości naszej formy do pieczenia. Prawie tak, jakbyśmy robili cynamonowe bułeczki, ale nie rozciągamy ciasta aż tak bardzo. Jest ono elastyczne, więc użyj swoich rąk, aby jak najlepiej uformować ciasto.

Następnie, używając noża do pizzy, pokrój na 15 równomiernie uformowanych bułeczek. Nie ma potrzeby indywidualnego wałkowania:

Potem wszystko odbywa się jak zwykle. Przykryj luźno i pozwól bułeczkom odpocząć i urosnąć jeszcze raz. Po około 1 godzinie będą ładne i puszyste.

Dwa pyszne dodatki

Upieczemy pszenne bułeczki, aż będą złociste na wierzchu i wykończymy je dwoma pysznymi dodatkami:

  1. Posmaruj je masłem miodowym
  2. Posypka z soli morskiej

Wiesz, że jestem wielką fanką wykończenia i zaufaj mi, kiedy mówię: pędzelek z masła miodowego i soli morskiej są najlepsze

. Masło miodowe wsiąka we wszystkie pęknięcia i szczeliny, a sól morska sprawia, że miodowy smak staje się bardziej wyrazisty.

Podczas gdy te pełnoziarniste bułki są miękkie, nie są szczególnie puszyste. Ale to właśnie jedna z ich najlepszych cech. W przeciwieństwie do bułek zrobionych z rafinowanej mąki, te pełnoziarniste bułki są obfite i nieco teksturowane.

Co podawać z pełnoziarnistymi bułeczkami?

  • Zupa minestrone
  • Kurczak w orzechowej panierce
  • Lekka kremowa zupa makaronowa z kurczaka
  • Klopsiki BBQ z indyka gotowane w wolnowarze
  • Łosoś z ziołami cytrynowymi
  • Wolno gotowane chili z kurczaka
Drukuj zegar ikona zegar ikona sztućce ikona sztućce ikonaflagaflaga ikonafolderfolder ikonainstagraminstagram ikonapinterestpinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serce ikona serce stałe ikona stałe serce stałe ikona

Miodowe bułeczki pełnoziarniste

★★★★★ 4.9 z 46recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 3 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 25
  • minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: 15 bułek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Miękkie, obfite i słodkie domowe miodowe bułeczki pełnoziarniste.


Składniki

  • 1 filiżanka (240ml) pełnego mleka
  • , podgrzanego do temperatury około 110°F (43°C)
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży
  • Red Star® Platinum
  • 1/2 szklanki (115g; 1 kostka) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej (pokrój na 4 kawałki)
  • 1/3 szklanki (105g) miodu
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 i 1/2 szklanki (420g) mąki pszennej pełnoziarnistej
(łyżka i wyrównana), plus więcej do wyrabiania/formowania ciasta

Polewa

  • 2 łyżki stołowe (30g) niesolonego masła
  • , roztopionego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól morska
do posypania

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto:
  2. W misce miksera wyposażonego w przystawkę z hakiem do wyrabiania ciasta zalej drożdże ciepłym mlekiem. Lub, jeśli nie masz miksera, do zwykłej dużej miski. Ubij razem, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 5 minut. Po 5 minutach masa będzie spieniona i spieniona.
  3. Na niskich obrotach, wbij zmiękczone masło, aż będzie lekko rozbite. Następnie wlej miód, jajka i sól. Masło tak naprawdę nie będzie się mieszać z masą, więc nie przejmuj się, jeśli pozostanie w kawałkach. Na niskich obrotach, stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy już wszystko zostanie dodane, ubijaj na średnich obrotach, aż powstanie miękkie ciasto. Zwiększ prędkość do średnio-wysokiej i ubijaj jeszcze przez 6-7 minut. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Puknij w nie palcem, powinno delikatnie się odbijać. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki pszennej 1 łyżkę na raz, aż ciasto oderwie się od miski i będzie miało odpowiednią konsystencję. Jeśli nie posiadasz miksera z przystawką hakową, zagnieć ciasto ręcznie w tym kroku.
  4. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je rękoma przez 1 minutę. Uformuj ciasto w kulę, posmaruj miskę sprayem zapobiegającym przywieraniu lub oliwą z oliwek, włóż ciasto z powrotem do miski i odwróć je tak, aby wszystkie strony ciasta były pokryte olejem/sprayem. Przykryj ciasto/ miskę luźno folią plastikową, ręcznikiem papierowym lub folią aluminiową i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia rozmiaru, około 1,5 - 2 godzin. Oto co ja robię:
  5. włącz piekarnik do temperatury 150°F (66°C). Po nagrzaniu do tej temperatury, wyłącz piekarnik. Włóż przykryte ciasto do środka piekarnika i pozwól mu urosnąć w tym ciepłym środowisku.
  6. Nasmaruj dno i boki naczynia do pieczenia o wymiarach 9×13 cali. Odstawić na bok.
  7. Uformować bułeczki:
  8. Ponakłuwaj ciasto, aby uwolnić pęcherzyki powietrza i wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą. Używając oprószonych mąką rąk, rozciągnij ciasto na prostokąt o wymiarach 9×13 (nie musi być dokładnie, może być trochę mniejszy). Użyj noża do pizzy i pokrój na 15 wałków. Zobacz zdjęcie powyżej, aby zobaczyć jak to zrobić. Zaokrąglij brzegi bułek, ponieważ trochę się rozciągnęły podczas krojenia. Ułóż na przygotowanej patelni. Luźno przykryj bułki i pozostaw do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż będą puszyste i podwoją rozmiar, około 1 godziny.
  9. Upiecz bułeczki: Rozgrzej piekarnik do 375°F (191°C). Piecz bułki przez około 25 minut lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia, lubię przykryć bułki luźno folią aluminiową, aby wierzch nie zrumienił się zbytnio. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na drucianym stojaku przez 5 minut.
  10. Przykryj roladki:
  11. W międzyczasie wymieszać razem roztopione masło i miód. Posmaruj ciepłe bułeczki. Posyp solą morską. Podawaj na ciepło.
  12. Resztki roladek przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania:
  2. Po dwóch godzinach od wyrośnięcia ciasta w kroku 3, przebij je w misce i przykryj szczelnie folią. Odstaw do lodówki na noc lub do 2 dni, następnie wyjmij z lodówki i kontynuuj krok 4. Możesz też zamrozić ciasto na okres do 2 miesięcy, a następnie rozmrozić je przez noc w lodówce i kontynuować krok 4. Możesz również zamrozić upieczone bułeczki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie odgrzewaj według uznania. W przypadku odgrzewania całej patelni, lekko przykryć i odgrzewać w piekarniku nagrzanym do temperatury 300°F (149°C) przez około 10 minut lub do momentu, aż będą ciepłe.
  3. Specjalne narzędzia
  4. (linki partnerskie): Mikser stojący KitchenAid, pędzel do ciasta, nóż do pizzy, patelnia do pieczenia 9×13 lub szklany talerz do pieczenia 3qt.
  5. Mleko:
  6. Niższa mleko tłuszczu może być zastąpiony, ale rolki nie będzie smakować tak miękkie. Zdecydowanie sugeruję mleko pełne.
  7. Masło miodowe:
  8. Nie zostawiaj tego miodu masło / sól morska polewa. Rolki będzie brakowało trochę smaku bez niego. Wolę rozprzestrzeniać masło miodowe na rolki po ich upieczeniu, w przeciwieństwie do przed pieczeniem. Posmarowanie masłem delikatnych, zwiewnych, nieupieczonych bułeczek obciąża je i sprawia, że się rozpadają. Najlepiej posmarować je masłem miodowym zaraz po upieczeniu.
  9. Zapoznaj się z moim Przewodnikiem Pieczenia z Drożdżami, aby uzyskać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Słowa kluczowe:

bułki pszenne pełnoziarniste

Przepisy powiązane

  • Miękkie bułeczki obiadowe Przepis
  • Sprawdzone i prawdziwe Bułeczki z masłem miodowym
  • Pełnoziarniste ciasto do pizzy
  • Łatwe, miękkie bułeczki precelkowe

Zobacz