Zdrowe odżywianie

Miękkie i puszyste babeczki Funfetti

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Obecnie panuje szał na jednorożce. Wszystko, co kolorowe, tęczowe, iskrzące i eksplodujące szczęściem jest określane mianem "jednorożca". Próbowaliście nowego jednorożcowego frappe ze Starbucksa? Jestem dziwna i nie lubię pić niebieskich lub fioletowych mikstur. Nie wiem dlaczego! Zawsze taka byłam! Żadnych niebieskich malinowych kool aid, żadnych fioletowych slushies, nada. Nawet jeśli te smaki są naturalne.

Mówiłam ci, jestem dziwna.

Więc nie próbowałam nowej frappe ze Starbucksa, ALE zajadałam

się fioletowym lukrem. Zrobiłam te miękkie i puszyste babeczki funfetti w zeszłym miesiącu na urodziny naszej przyjaciółki i nie mogę się powstrzymać od uśmiechu, kiedy patrzę na zdjęcia. Tak to jest z kolorowymi, tęczowymi, iskrzącymi się smakołykami z jednorożcem - chwytają za serce w odpowiedni sposób. I zawsze wywołują uśmiech na twarzy.

Ten jednorożcowy moment, który przeżywa świat... Mam nadzieję, że się utrzyma.

♥ ♥ ♥

Nerd Alert!

Przepis bazowy na te domowe funfetti powinien wyglądać dla Was znajomo. Odwiedzaliśmy go wielokrotnie w ciągu ostatnich 8-9 miesięcy:

  • Czekoladowo-karmelowo-kokosowe babeczki
  • Pistacjowe babeczki z truskawkowym lukrem
  • Imprezowe babeczki piñata (witaj Cinco de Mayo!)
  • Babeczki korzenne Ombré
  • Babeczki mimozowe
  • Babeczki z masłem orzechowym i galaretką

I oczywiście tam, gdzie wszystko się zaczęło: po prostu idealne waniliowe babeczki. Powód, dla którego tak je kocham? Są to najbardziej miękkie i puszyste babeczki, jakie kiedykolwiek wyszły z mojej kuchni. Są tak samo miękkie i wilgotne jak babeczki z pudełka, ale mają ten wyraźny smak, który można uzyskać tylko dzięki domowym wypiekom. Jeśli zajrzycie do tamtego posta, szczegółowo opiszę, jak powstał ten przepis na babeczki i dlaczego używam określonych składników i proporcji. Mąka tortowa, jak przeczytasz, jest koniecznością. (Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić ten domowy substytut mąki tortowej).

Kwaśna śmietana też jest ważna i możecie przeczytać, dlaczego wolę ją od jogurtu. Jest też masło śmietankowe + cukier i białka jaj. Bez żartów, zero żółtek. ????

Dzisiejszy przepis na babeczki funfetti różni się od mojego starszego przepisu na te same babeczki z 2012 roku. Szczerze mówiąc, uwielbiam tamten przepis, bo jest niewiarygodnie prosty. Nie potrzebujesz nawet miksera. Są to na pewno miękkie i puszyste babeczki, ale nie są tak ciasteczkowe i lekkie jak dzisiejsza wersja.

Czym więc różnią się tamte waniliowe babeczki od dzisiejszej wersji funfetti? Tęczową posypką, na początek. Ale ja dodaję też trochę czegoś specjalnego. Jest to całkowicie opcjonalne, ale gorąco polecam, jeśli znajdziecie go w alejce z produktami do pieczenia: ekstrakt z masła. WOW! To dodatkowe uderzenie maślanej dobroci w połączeniu z odrobiną słodyczy z posypek całkowicie oddziela te babeczki od zwykłej wersji waniliowej.

Lubię dodawać ziarenka wanilii do tych babeczek, tak samo jak dodajemy je do babeczek waniliowych - ale to opcjonalne. Aha! Prawie zapomniałam... jeśli pominiemy ekstrakt maślany, nie ma potrzeby dodawania niczego w jego miejsce. Chociaż odrobina ekstraktu migdałowego byłaby bardzo dobra. Dodam to jako opcję w uwagach do przepisu poniżej.

Oto co najbardziej kocham w tych babeczkach: są tak wilgotne, że są prawie kremowe. W dobrym tego słowa znaczeniu!

Porozmawiajmy o waniliowym lukrze.

Oczywiście nie musisz go barwić na fioletowo, ale czyż nie jest to wspaniały odcień? Użyłam 2-3 kropli "fioletowego" żelu kolorowego firmy Americolor. Mówiąc o tym, mam ten zestaw kolorów żelu i przysięgam na niego. Używasz tak mało koloru na raz, że ten zestaw starczy na zawsze. Jestem naprawdę szczęśliwa, że go kupiłam i szczególnie kocham go za jego wspaniałe kolory, dwutonowe róże!!! i za użycie w lukrze królewskim z ciasteczek cukrowych. (To nie jest reklama, jestem po prostu fangirl!)

Poza tym jest to po prostu mój podstawowy lukier waniliowy. Lekki, kremowy i idealny do dekorowania. Posypka na wierzchu to konieczność.

Wszystkiego najlepszego w piątek! PS:

Dostałam ten ↑ talerzyk do posypek ↑ z Etsy, ale wygląda na to, że nie ma już więcej dostępnych! Print zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Miękkie i puszyste babeczki Funfetti

4,7 z 10 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 22 minuty
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Plon: 14 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To najbardziej miękkie i puszyste babeczki funfetti domowej roboty. Są wilgotne i aromatyczne, przełożone kremowym waniliowym kremem maślanym!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki(207g) mąki tortowej*(łyżka i wyrównana)
  • 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
  • 3 duże białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii*
  • 1/2 łyże czki ekstraktu z masła*
  • ziarenkawyskrobane z 1/2 ziarenka wanilii*
  • 1/2 szklanki(120g) pełnotłustej kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej*
  • 1/2filiżanki (120ml) mleka pełnego, w temperaturze pokojowej*
  • 1/2 filiżanki tęczowej posypki*

Waniliowy lukier

  • 1 fil iżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 4 - 5 filiżanek (480-600g) cukru pudru
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • sól, do smaku
  • opcjonalnie: 2-3 krople fioletowego barwnika spożywczego, posypka

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 foremkami. Drugą foremkę wyłóż 2 foremkami - z tego przepisu wyjdzie około 14 babeczek. Odstaw na bok.
  2. Przygotuj babeczki: Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.
  3. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż powstanie kremowa masa. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj białka, ekstrakty wanilii i masła oraz ziarenka wanilii. Ubijać na średnio-wysokiej prędkości do połączenia, a następnie dodać kwaśną śmietanę. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodaj suche składniki, aż do ich połączenia. Wciąż mieszając na niskich obrotach, powoli wlewaj mleko, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste. Dodaj posypki - ostrożnie! Nie przesadzaj z mieszaniem, ponieważ może to spowodować, że zabarwią się na inny kolor.
  4. Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek - wypełnij je tylko w 2/3, aby uniknąć rozlewania się po bokach. Piecz przez 19-22 minuty, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Dla około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, w tej samej temperaturze piekarnika. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed polaniem lukrem.
  5. Przygotuj lukier: Za pomocą ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w przystawkę z łopatkami, ubij masło na średniej prędkości, aż będzie kremowe - około 2 minuty. Dodaj 4 i 1/2 szklanki cukru pudru, gęstą śmietanę i ekstrakt waniliowy, mieszając na niskich obrotach. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 pełne minuty, a następnie dodaj barwnik spożywczy. Dodaj do 1/2 szklanki więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki lub kolejną łyżkę śmietany, jeśli lukier jest zbyt gęsty. Dodaj szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki.
  6. Oblej ostudzone babeczki. Ja użyłam zamkniętej końcówki gwiazdkowej Ateco #849.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Babeczki mogą być przygotowane z wyprzedzeniem 1 dzień, przykryte i przechowywane w temperaturze pokojowej. Frosting może być również zrobiony 1 dzień wcześniej, przykryty i przechowywany w lodówce do czasu, aż będzie gotowy do użycia. Resztki babeczek przechowywane są w lodówce pod przykryciem przez 3 dni. Rozmrożone lub nie rozmrożone babeczki można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce.
  2. Narzędzia specjalne: Szklana miarka 5qt Tilt-Head | Miski do mieszania | Tęczowa trzepaczka | Tortownica do babeczek | Foremki do babeczek | Żel Americolor | Woreczek do lukru | Ateco Tip #849
  3. Mąka tortowa: Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić ten domowy substytut mąki tortowej. Proponuję zrobić to dwa razy, mieszając wszystko w jednej misce, a następnie usuwając 1/4 szklanki, ponieważ w tym przepisie potrzebujesz 1 i 3/4 szklanki.
  4. Wanilia: Dla najlepszego smaku, czysty ekstrakt waniliowy jest zdecydowanie zalecany. Jeśli używasz imitacji, zwiększyć do 1 Tablespoon (3 łyżeczki). Można pominąć ziaren wanilii, jeśli nie można dostać swoje ręce na nim.
  5. Ekstrakt z masła: Można znaleźć ekstrakt z masła z innymi ekstraktami w alei do pieczenia / przyprawy. Jeśli nie można dostać na ręce, można po prostu zostawić go na zewnątrz. Ale smak jest wybitny tutaj! W jego miejsce możesz użyć ekstraktu migdałowego.
  6. Pełne mleko + kwaśna śmietana: Zdecydowanie polecam użycie obu dla najlepszego smaku i tekstury. Pełnotłusty jogurt będzie działać zamiast, choć babeczki mogą nie być tak lekkie. To samo odnosi się do mleka o niższej zawartości tłuszczu.
  7. Posypki: Unikaj używania nonpareils (małych kulek), ponieważ krwawią one kolorem w cieście. Ja użyłam Rainbow Sprinkles i Pastel Star Quins od Sweetapolita.
  8. Mini babeczki: Na około 30 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, ta sama temperatura piekarnika. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed polaniem lukrem.

Przepisy powiązane

  • Miękkie ciasteczka cukrowe Funfetti
  • Babeczki Funfetti z polewą z mlecznej czekolady
  • Łatwe domowe babeczki Funfetti
  • Babeczki z borówkami 'n Cream

Zobacz