Zdrowe odżywianie

Domowej roboty sos truskawkowy (polewa)

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Przygotuj domowy sos truskawkowy

do deserów lub na śniadanie, używając świeżych truskawek, dzięki temu prostemu, 10-minutowemu przepisowi. Jeśli nie ma sezonu na truskawki, użyj mrożonych truskawek.

Po opublikowaniu słoików z sernikiem bez pieczenia, pomyślałam, że przydałby się zupełnie osobny post dla sosu truskawkowego! Właściwie to zrobiłam potrójną porcję w zeszłym tygodniu, kiedy truskawki były na mega wyprzedaży i zamroziłam sos w pojemnikach do zamrażania. (Zamraża się i rozmraża jak marzenie!)

Ale ten truskawkowy deser polewa jest rzeczywiście niezbędne dla lat, pary z wszystko, jak ciasto, sernik, lody i truskawkowy zapiekanki francuskie tosty. Mam wiele innych sugestii poniżej i tak, te rzeczy są całkowicie do przyjęcia na śniadanie!

Dlaczego pokochasz tę domową polewę truskawkową

  • 5 prostych składników
  • 10 minut
  • Nic sztucznego
  • Bez konserwantów
  • Wykonane z prawdziwych truskawek
  • Niezwykle wszechstronne

Czyż ten słoik nie jest uroczy?!

Czego potrzebujesz

  1. Świeże lub mrożone truskawki: Obrane i przepołowione.
  2. Skrobia kukurydziana + woda: Wymieszaj te dwa składniki, aby stworzyć papkę. Bez zmieszania z wodą, skrobia kukurydziana pozostawi białe kawałki w sosie truskawkowym.
  3. Sok z cytryny + skórka: Utrzymuje jasny smak. Sos nie będzie smakować jak cytryna, obiecuję!
  4. Cukier: Tylko tyle, aby osłodzić sos bez odbierania z truskawek naturalnego smaku.

Przepis na kompot truskawkowy dołączam do mojego ciasta z brązowym masłem. Ten truskawkowy sos do polewy jest prawie identyczny, ale używam tutaj trochę mniej skrobi kukurydzianej. Dzisiejszy sos truskawkowy jest po grubszej stronie, ale nie jest tak gęsty jak kompot. Kompot jest bardziej zbliżony do konsystencji dżemu.

Film instruktażowy

Jak zrobić sos truskawkowy

Ten sos truskawkowy gotuje się na kuchence w około 10 minut.

  1. Wymieszać skrobię kukurydzianą i wodę razem.
  2. Umieść wszystko, w tym mieszaninę skrobi kukurydzianej, w średnim rondlu. Mash truskawki trochę z drewnianą łyżką lub gumową szpatułką. Pomoże to uwolnić soki i ugotować truskawki.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Sos zacznie gęstnieć.
  4. Zdejmij z ognia i pozostaw sos truskawkowy do ostygnięcia.

Jest to bardziej chunkierski sos truskawkowy, zapewniający wspaniałą konsystencję sernikowi bez pieczenia, gofrom, ciasteczkom i wielu innym. Ale ilość kawałków truskawek zależy od Ciebie. Aby uzyskać mniej kawałków, rozgnieć truskawki nieco bardziej podczas gotowania sosu.

Wolisz sos bez kawałków?

Aby nie było kawałków truskawek, zmiksuj gotowy sos w blenderze, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.

Nieskończona ilość zastosowań polewy truskawkowej!

  • Sernik i sernik bez pieczenia
  • Mini serniczki i serniki bez pieczenia w słoiczkach
  • Użyj jako polewy do ciasta angel food i pavlova
  • Podawać z ciastem i bitą śmietaną
  • Nadzienie do domowych naleśników
  • Polewa do jogurtu, płatków owsianych, gofrów, naleśników i herbatników
  • Warstwa w trifle lub parfait
  • Z ciastem truskawkowym
  • Podawać z ciastem truskawkowym

Do czego go użyjesz?!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona foldera ikona foldera ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikonakwadraty ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca ikona serca

Domowy sos truskawkowy (polewa)

5 z 31 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 8 minut
  • Całkowity czas: 10 minut
  • Wydajność: 1 i 1/2 szklanki
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Gotowanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Do tego uniwersalnego sosu truskawkowego możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek. Ta polewa jest świeża, szybka, łatwa i nadaje deserom to małe coś ekstra!


Składniki

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki stołowe (45ml) ciepłej wody
  • 1 funt truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na połówki (można użyć mrożonych; nie rozmrażać)
  • skórka i sok z 1/2 małej cytryny (patrz uwaga)*
  • 1/4 szklanki(50g) granulowany cukier

Instrukcje

  1. Skrobię kukurydzianą i wodę ubijemy razem, aż skrobia się rozpuści. (Ja po prostu używam widelca do mieszania - bardzo łatwo).
  2. Umieść mieszaninę skrobi kukurydzianej, wraz z resztą składników, w małym rondelku na średnim ogniu. Używając drewnianej łyżki lub gumowej łopatki, mieszaj mieszankę w trakcie gotowania. Rozbij truskawki podczas mieszania.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Po 5 minutach, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Mieszanka zgęstnieje w miarę stygnięcia.
  4. Jeśli chcesz, możesz podawać sos na ciepło, zanim całkowicie ostygnie, lub przechowywać go w lodówce do 1 tygodnia. Polewa truskawkowa będzie gęsta po schłodzeniu, więc w razie potrzeby, podgrzej ją w mikrofalówce przez 15 sekund lub na kuchence, aby ją rozrzedzić.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Po całkowitym ostudzeniu sosu truskawkowego, zamrozić w pojemniku nadającym się do zamrażania na okres do 3-6 miesięcy. Rozmrażać na blacie lub w lodówce. Podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, jeśli chcesz.
  2. Truskawki: Potrzebujesz 1 funtowego kartonu truskawek, czyli 16 uncji, 3-4 filiżanki lub 450g.
  3. Inne jagody: Możesz zastąpić truskawki innymi jagodami, takimi jak borówki, maliny lub jeżyny, bez żadnych innych zmian w przepisie. Czereśnie też się nadają - najpierw wydryluj je i przepołów. Jeśli jagody są bardzo słodkie, możesz zmniejszyć ilość cukru do 3 łyżek.
  4. Cytryna: Cytryna rozjaśnia smak polewy truskawkowej. Potrzebujesz około 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny i 1 łyżeczkę skórki cytrynowej. W razie potrzeby możesz pominąć skórkę z cytryny.
  5. Kawałki: Ilość kawałków truskawek zależy od Ciebie. Dla mniej kawałków, mash up truskawki trochę więcej jak sos gotuje. Dla żadnych kawałków truskawek, wymieszać gotowy sos w blenderze, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Słowa kluczowe: truskawki

Przepisy powiązane

  • Ciasto z masłem brązowym i kompotem truskawkowym
  • Zapiekanka francuska z truskawkami
  • Klasyczny sernik Przepis
  • Sernik bez pieczenia w słoikach


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz