Zdrowe odżywianie

Czekoladowe ciasto z cukinii

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Super wilgotne i pyszne czekoladowe ciasto z cukinii

jest posypane wiórkami czekoladowymi i polane czekoladowym lukrem krówkowym. Zrobione z trzema filiżankami rozdrobnionej cukinii (nie poczujesz jej smaku!), jest to najbardziej dekadencki sposób na spożywanie zieleniny.

Dzisiaj mamy potrójną dawkę czekolady w postaci luksusowo bogatego czekoladowego ciasta z cukinii. Nie, nie poczujecie smaku cukinii. Nie, nie widać cukinii. Tak, jest niewiarygodnie pyszne i pokażę ci dokładnie, jak je zrobić!

Czekoladowe ciasto z cukinii - film instruktażowy

Czy możesz tylko spojrzeć na to, jak bogate i wilgotne jest to ciasto? Smakuje nawet lepiej niż wygląda, przysięgam. Prawdziwym sekretem są ukryte w nim warzywa. Jeśli jesteś osobą, która uważa, że warzywa nie powinny mieć nic wspólnego z deserem, zachowaj otwarty umysł. Ciasto marchewkowe, anyone?!

Dlaczego pokochasz to czekoladowe ciasto z cukinii?

  • Tak samo kochany jak moje ciasto czekoladowe
  • Super wilgotny i bogaty z mega czekoladowym smakiem
  • Łatwy do zrobienia
  • Wykorzystuje letnią cukinię
  • 3 filiżanki warzyw ukrytych w środku - nawet ich nie poczujesz!
  • Pokryte czekoladowym kremem maślanym

Przegląd: Składniki czekoladowego ciasta z cukinii

To dekadenckie ciasto zrobione jest ze świeżej letniej cukinii i podstawowych składników w spiżarni. Czy wiesz, że kakao w proszku może wysuszyć wypieki o wiele bardziej niż mąka? Aby to zrekompensować, zadbaliśmy o to, aby w cieście było dużo dodatkowej wilgoci. Przeanalizujmy to:

  • Mąka:
  • Solidna mąka uniwersalna jest podstawą tego przepisu na ciasto. Nie używaj mąki tortowej - w połączeniu z ultra-lekkim kakao w proszku, mąka tortowa jest zbyt drobna.
  • Niesłodzone naturalne kakao w proszku:
  • Kakao w proszku zajmuje miejsce części mąki. Podobnie jak w moim zwykłym przepisie na ciasto czekoladowe, upewnij się, że używasz naturalnego niesłodzonego kakao w proszku zamiast kakao w proszku z dutch-process. Jeśli jesteś zainteresowany, zobacz "dutch-process vs naturalne kakao w proszku", aby uzyskać dogłębne wyjaśnienie.
  • Soda oczyszczona i proszek do pieczenia:
  • Używaj zarówno sody oczyszczonej, jak i proszku do pieczenia.
  • Espresso w proszku:
  • Espresso w proszku podkreśla smak czekolady. Chociaż jest to opcjonalne, bardzo polecam jego użycie. Czekoladowe ciasto z cukinii nie będzie smakować jak kawa. To raczej espresso w proszku pomoże wydobyć intensywny czekoladowy smak.
  • Sól:
  • Sól równoważy smak.
  • Olej:
  • Olej dodaje wilgoci. Możesz spróbować zastąpić *część* oleju niesłodzonym sosem jabłkowym. Robiłam tak z czekoladowymi ciastami i muffinami i rezultat jest wspaniały, ale nie polecam zastępowania go w całości. Niezależnie od cukinii w środku, to nie jest zdrowa żywność, to deser. Nie rób z niego czegoś, czym nie jest! ????
  • Cukier:
  • Będziemy używać kombinacji brązowego cukru i białego cukru granulowanego. Brązowy cukier nie tylko zapewnia wilgoć, ale smak, jak również.
  • Jajka:
  • 4 jajka wiążą wszystko razem i dodają wilgoci. Pamiętaj, że temperatura pokojowa jest ważna.
  • Kwaśna śmietana:
  • Możesz użyć kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu. Albo dodać wilgoci.
  • Ekstrakt waniliowy:
  • Czysty ekstrakt waniliowy dodaje smaku.
  • Cukinia:
  • Istnieją whopping 3 filiżanki rozdrobnione cukinii w tym przepisie. Testowanie jak dużo możemy uciec z ... bez faktycznie smakuje! Cukinia to czysta magia w ciastach - nic tylko bezsmakowa wilgoć. Tak samo jest z moim chlebem z cukinii!
  • Wiórki czekoladowe:
Aby uzyskać mega czekoladowy smak, dodaj do ciasta wiórki czekoladowe. Są one kluczem do tych rozpływających się w ustach czekoladowych kieszonek w każdym kawałku. Używam półsłodkich wiórków czekoladowych, ale mini wiórki czekoladowe lub nawet wiórki z ciemnej czekolady będą pasować wspaniale.

Przegląd: Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinii?

To czekoladowe ciasto z cukinii robi się szybko i łatwo! Po prostu ubij suche składniki w jednej misce i ubijaj mokre składniki razem w innej misce. Połącz mokre i suche składniki, a następnie dodaj wiórki czekoladowe. Ciasto będzie lekko gęste dzięki cukinii! Podziel ciasto pomiędzy dwie 9-calowe tortownice lub możesz zrobić ćwierć arkusza ciasta używając tortownicy 9×13 cali. Zobacz moje uwagi do przepisu, aby poznać szczegóły.

  • Potrzebujesz babeczek zamiast tego?
Ten przepis daje około 24-30 babeczek. Zobacz notkę o przepisie.

Czekoladowy lukier

Czekoladowe ciasto z cukinii polewamy i wypełniamy gładkim, jedwabistym i kremowym kremem czekoladowym. Używamy mojego ulubionego przepisu na krem czekoladowy, ale zwiększamy jego ilość. Robimy tak również w przypadku mojego zwykłego ciasta czekoladowego. Jeśli wolisz pokryć ten tort waniliowym lukrem, użyj waniliowego lukru zawartego w moim przepisie na biały tort. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, będziesz mieć wystarczająco dużo lukru, aby pokryć cały tort i trochę resztek do zabawnego lukrowania na wierzchu. Udekoruj, jak tylko chcesz! Do dekoracji użyłam końcówki Ateco #30.

Głęboki, ciemny, luksusowo bogaty, obłędnie wilgotny i dziwnie naładowany warzywami, których absolutnie nie czuć w smaku. Po jednym kęsie będziesz przekonany, że to najlepszy sposób na jedzenie warzyw! Pokochasz też moje ciasteczka z cukinii i płatków owsianych.

Więcej przepisów na czekoladę

  • Czekoladowe ciastka z lawą
  • Ciasto czekoladowe bez mąki
  • Ciasto czekoladowe
  • Babeczki czekoladowe
  • Domowe Brownie
  • Ciasteczka z kawałkami czekolady
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto czekoladowe z cukinią

★★★★★ 4.9 z 91recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 30
  • minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 30 minut
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To super bogate i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii jest zwieńczone mleczną czekoladą w polewie krówkowej - nie poczujesz nawet smaku warzyw!


Składniki

  • 2 filiżanki (250g) mąki uniwersalnej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 fil iżanki (62g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyże czki proszku do pieczenia
  • 1 łyże czka espresso
  • w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 fil iżanka (240ml) oleju
  • rzepakowego lub roślinnego
  • 1 filiżanka (200g) cukru granulowanego
  • 3/4 szkl anki (150g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • w temperaturze pokojowej
  • 1/3 fil iżanki (80g) kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu
  • , w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 3 filiżanki poszatkowanej cukinii
  • (około 3 średnie)*.
  • 1 fil iżanka (180g) półsłodkich wiórków czekoladowych
  • polewa czekoladowa lub polewa waniliowa

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Natłuścić dwie tortownice o wymiarach 9×2 cale. (Upewnij się, że mają co najmniej 2 cale wysokości, w stylu głębokiego naczynia). Odstaw na bok.
  2. Przygotuj ciasto:
  3. Ubij mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, proszek do espresso (jeśli używasz) i sól razem w dużej misce. W innej dużej misce, używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij olej, cukier kryształ, brązowy cukier, jajka, śmietanę, wanilię i cukinię razem, aż do połączenia. Wlać do suchych składników i ubijać na średniej prędkości, aż do całkowitego połączenia. Wbić wiórki czekoladowe. Ciasto będzie lekko gęste.
  4. Wylać ciasto równomiernie do foremek. Piec przez około 25-32 minuty lub do momentu, aż ciastka będą upieczone. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia na patelni ustawionej na drucianym stojaku. Ciasta muszą być całkowicie chłodne przed lukrowaniem i składaniem.
  5. Zmontować i zamrozić:
  6. Najpierw, używając dużego ząbkowanego noża, odkrój cienką warstwę z wierzchów ciastek, aby stworzyć płaską powierzchnię. Wyrzucić (lub pokruszyć na lody!). Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku lub talerzu do serwowania. Równomiernie pokryj wierzch lukrem. Na wierzchu ułóż drugą warstwę i rozprowadź pozostały lukier po całej powierzchni i bokach. Resztki lukru wylej na wierzch. (Użyłam końcówki Ateco #30.) Udekoruj posypką czekoladową lub mini wiórkami czekoladowymi, jeśli chcesz. Pokrój w plastry i podawaj.
  7. Resztki ciasta przykryj i przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Przygotować ciasto i lukier 1 dzień wcześniej. Przechowywać ciasta w temperaturze pokojowej, przykryte szczelnie. Przygotowany lukier przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej, gdy będzie gotowy do użycia. Ciasta z lukrem lub bez mogą być zamrożone do 2 miesięcy, rozmroź przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej, jeśli chcesz, przed podaniem.
  3. Narzędzia specjalne
  4. (linki partnerskie): Tarka, szklane miski do mieszania, mikser stojący KitchenAid, mikser ręczny KitchenAid, okrągła forma do ciasta, wykładzina do babeczek, foremki do babeczek, końcówka gwiazdkowa zamknięta #30 Ateco i jednorazowe torebki do lukru.
  5. Zblenduj cukinię:
  6. Rozdrobnioną cukinię bardzo lekko wytrzyj ręcznikiem. Nie wyciskać zbyt dużo wilgoci, tylko trochę blot przed dodaniem do mokrych składników. Mam i kocham tę tarkę - działa szybko!
  7. Ciasto 9×13:
  8. Chcesz zamiast tego zrobić ciasto na blachę? To ciasto będzie pasować do 9×13 patelni. Czas pieczenia jest długo co najmniej 45 minut, aby zapewnić, że grube ciasto jest pieczone przez. Ta sama temperatura piekarnika.
  9. Babeczki:
Z tego przepisu otrzymamy 24-30 babeczek. Piec przez 18-22 minuty lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie *prawie* czysta, bez mokrego ciasta. Ta sama temperatura piekarnika.

Słowa kluczowe:

czekoladowe ciasto z cukinii

Wypróbuj je również jako babeczki! Wskazówki w uwagach do przepisu.

Przepisy powiązane

  • Kruche ciasto z cukinii
  • Podwójnie czekoladowy chleb z cukinii
  • Potrójnie czekoladowe ciasto
  • Chleb z cukinii


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz