Zdrowe odżywianie

Ciasteczka śniadaniowe

Agnieszka Kępińska
Przejdź do przepisu

Obfite i zdrowe ciasteczka śniadaniowe

są naturalnie bezglutenowe, wegańskie, mają niską zawartość cukru i nie tylko dobrze smakują - smakują niesamowicie. Zrobione w jednej misce i gotowe w 30 minut, te łatwe ciasteczka owsiane staną się Twoim nowym ulubionym zdrowym śniadaniem. Poniżej podaję również wiele pomysłów na ich zastąpienie.

Jemy ciasteczka na śniadanie! Nie, nie śnisz i tak, robimy zdrowe ciasteczka śniadaniowe, które są zrobione z dobrych dla ciebie składników, smakują świetnie i są super proste do zrobienia. Świadomość, że zjem ciasteczka na śniadanie z pewnością sprawia, że rano wstaję z łóżka i mam przeczucie, że Wy będziecie mieli podobnie.

Trzymam partię tych ciasteczek w zamrażarce przez cały czas.

Wszyscy je uwielbiamy, mój maluch również! A ja z pewnością doceniam to, że są zdrowe. Dla pysznych wariacji, spróbuj bananowych ciasteczek śniadaniowych z kawałkami czekolady i śniadaniowych ciasteczek na dzień dobry z promieniami słońca.

Co pokochasz w tych śniadaniowych ciasteczkach

  • Łatwy przepis na 1 miskę
  • Naturalnie wegańskie i bezglutenowe (jeśli użyjesz certyfikowanych płatków owsianych GF)
  • Bez rafinowanego cukru, oleju i masła
  • Obfite, zdrowe i satysfakcjonujące
  • Mnóstwo miejsca na dostosowanie składników
  • Naprawdę dobrze smakują
  • Dużo tekstury w każdym kęsie
  • ...ciasteczka na śniadanie!!!

Jak zrobić Ciasteczka Śniadaniowe

  1. Połącz wszystkie składniki razem w 1 misce. Dodaj je wszystkie do miski i wymieszaj. To takie proste. Ja lubię używać miksera dla ułatwienia.
  2. Użyj 1/4 szklanki ciasta na jedno ciasteczko. Ułóż na 2 wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Z tego przepisu wychodzi 12 dużych ciasteczek, więc umieść po 6 na każdej z nich.
  3. Lekko spłaszcz wierzch każdego z ciasteczek. Używając tylnej części łyżki, lekko spłaszcz wierzchołki, aby uzyskać duże dyski zamiast wysokich kopców. Ciasteczka nie będą się rozprowadzać, więc to pomoże nadać im kształt.
  4. Upiec. Te ciasteczka potrzebują około 15-18 minut. Ale nie używaj minutnika, użyj swoich oczu. Kiedy brzegi lekko się zarumienią, są gotowe.

Zwiększyłam ilość masła jabłkowego/sosu jabłkowego w tym przepisie do 1/3 szklanki. Zignoruj 1/4 filiżanki na zdjęciu poniżej! ????

Pomysły na zamienniki

Docenisz, jak bardzo ten przepis jest wyrozumiały. Użyj swoich ulubionych składników i dostosuj te śniadaniowe ciasteczka w oparciu o to, co masz i/lub co uwielbiasz. Możesz zrobić wiele zamienników składników - oto kilka, które przetestowałam z sukcesem:

  • Owies: Użyj dowolnego rodzaju owsa - szybkiego lub pełnego. Przez lata stwierdziłem, że nie ma różnicy w wyniku. Jeśli masz nietolerancję glutenu, upewnij się, że używasz certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych.
  • Masło orzechowe: Zamiast masła migdałowego, spróbuj masła orzechowego, masła z nerkowców lub masła z nasion słonecznika dla naturalnie bezorzechowej opcji. Uwielbiam używać tego domowej roboty masło migdałowe!
  • Masło jabłkowe: Podczas gdy masło jabłkowe dodaje niezrównany smak, można również użyć tej samej ilości niesłodzonego sosu jabłkowego. Można znaleźć masło jabłkowe w alei masła orzechowego lub jabłek w praktycznie wszystkich sklepach spożywczych. Inne opcje obejmują puree bananowe (w przepisie jest już banan!), masło mango lub masło dyniowe.
  • Banan: Zamiast puree bananowego, można użyć 1/2 szklanki masła jabłkowego lub applesauce (lub jakiegokolwiek innego masła owocowego).
  • Słodzik: Oprócz masła jabłkowego i banana, używamy 1/4 szklanki czystego syropu klonowego, aby osłodzić ciasteczka. Możesz użyć miodu zamiast syropu klonowego, pamiętając, że te ciasteczka nie byłyby już wegańskie.
  • Dodatki: W zależności od Ciebie! Użyj około 1 i 1/2 szklanki swoich ulubionych "dodatków". Niektóre z moich dodatków to suszona żurawina, rodzynki, pestki dyni, sezam, prażone w miodzie orzeszki ziemne, pekany, pestki słonecznika, suszone jabłka lub wiórki czekoladowe. W dzisiejszym przepisie użyłam suszonej żurawiny, pestek dyni i zwykłych rodzynek.

Zrób z nich ciasteczka laktacyjne

Kiedy karmiłam piersią obie moje córki, zamieniłam te zdrowe ciasteczka na ciasteczka laktacyjne. Dodałam 3 łyżki stołowe (link afiliacyjny) drożdży piwowarskich, zachowałam len w przepisie (jest opcjonalny, ale len jest doskonały dla laktacji) i 2 łyżki stołowe mleka, aby pomóc wchłonąć drożdże piwowarskie. Ten sam czas pieczenia. Są niesamowite i DZIAŁAJĄ.


Łatwe do zamrożenia i przygotowania z wyprzedzeniem

Choć nazywane są ciasteczkami śniadaniowymi, są wspaniałe przez cały dzień, każdego dnia! Uwielbiam je jako popołudniową przekąskę, śniadanie w podróży, a nawet deser. Z każdej porcji wychodzi 12 ciasteczek, w zależności od tego, jak duże je zrobisz - czasami robię podwójną porcję z wyprzedzeniem i trzymam je w zamrażarce, aby mieć łatwy dostęp do zdrowszych opcji.

Aby zamrozić te ciasteczka, pozwól im całkowicie ostygnąć. Umieść je w szczelnym pojemniku lub zapinanej na zamek torbie i zamroź na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj je przed podaniem lub podgrzewaj przez kilka sekund w mikrofalówce. Ja absolutnie uwielbiam je na zimno!

Więcej zdrowszych przepisów na śniadanie

Tak wiele opcji!

  • Muffiny Morning Glory
  • Pełnoziarnisty chleb bananowy
  • Jagodowo-migdałowe muffinki mocy
  • Całe pszenne muffiny jabłkowo-cynamonowe
  • Pieczona owsianka (i jabłkowo-cynamonowe kubki z pieczonej owsianki)
  • Gofry z pełnoziarnistej pszenicy
  • Quiche wegetariańskie bez skórki (tylko 110 kalorii na porcję)
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych ikona

Ciasteczka śniadaniowe

5 z 18 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 16 minut
  • Całkowity czas: 30 minut
  • Plon: 12 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te zdrowe poranne ciasteczka są tak proste do zrobienia, a do tego smakują niesamowicie! Sąpełnoziarniste, całkowicie naturalne, bezglutenowe i wegańskie. Zrobione bez rafinowanego cukru, oleju czy masła.


Składniki

  • 2 filiżanki(160g) płatków owsianych lub pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1 filiżanka (250g) masła migdałowego, masła orzechowego lub masła słonecznikowego
  • 1/4 szkl anki (60ml) czystego syropu klonowego (lub miodu)
  • 1/3 szklanki (60g) masła jabłkowego*
  • 1 duży banan, rozgnieciony (około 1/2 szklanki)
  • 1/2 filiżanki (75g) suszonej żurawiny
  • 1/2filiżanki (70g) pepitki (pestki dyni)
  • 1/2filiżanki (75g) rodzynek
  • opcjonalnie: 1/4 filiżanki (28g) mielonego lnu

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Wyłóż 2 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce miksera (lub użyć miksera ręcznego). Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto jest gęste i ciężkie.
  3. Używając miarki o pojemności 1/4 szklanki, porcjuj ciasto na przygotowaną blachę. Użyj tylnej części łyżki, aby lekko spłaszczyć ciasto na kształt ciasteczka. (Ciasteczka nie rozłożą się w piekarniku).
  4. Piecz przez 16-18 minut lub do momentu, aż brzegi będą lekko brązowe. Studzić ciasteczka na blasze przez 10 minut, następnie przełożyć na drucianą półkę do całkowitego ostygnięcia.
  5. Pozostałości ciasteczek przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni lub w lodówce do 10 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Ciasteczka mogą być zamrożone do 3 miesięcy. Rozmrozić na blacie lub w lodówce. Doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać w mikrofalówce przez kilka sekund przed podaniem.
  2. Masło jabłkowe: Uwielbiam używać masła jabłkowego w tych ciasteczkach śniadaniowych, ale 1/3 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego działa w jego miejsce. Żadnych innych zmian potrzebnych do przepisu.
  3. Podwójna partia: Przepis można łatwo podwoić, aby uzyskać większą partię.
  4. Substytucje: Potrzebujesz więcej pomysłów zastępczych? Zobacz post na blogu powyżej.
  5. Bezglutenowe: Użyj certyfikowanych płatków owsianych GF, aby uzyskać ciasteczka bezglutenowe.

Słowa kluczowe: ciasteczka śniadaniowe

Przepisy powiązane

  • Bananowe ciasteczka śniadaniowe z kawałkami czekolady
  • Ciasteczka śniadaniowe Good Morning Sunshine
  • Muffinki pełnoziarniste bananowo-orzechowe
  • Muffiny z poranną chwałą

Zobacz