Zdrowe odżywianie

Babeczki truskawkowe z białą czekoladą

Agnieszka Kępińska

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Babeczki z białej czekolady

z truskawkami, zaadaptowane z babeczek waniliowych i ciasta truskawkowego, łączą w sobie kremową białą czekoladę, prawdziwe truskawki i puszyste babeczki. Zredukowane puree truskawkowe i liofilizowane truskawki to sekret prawdziwego truskawkowego smaku.

Odkrywcze ciasto truskawkowe zostawiło mnie pokonaną z dwóch głównych powodów:

  1. Smak truskawek jest zazwyczaj mało wyrazisty.
  2. Konsystencja jest zbyt mokra od truskawek.

Ciasta truskawkowe zazwyczaj bazują na sztucznych aromatach. Moim celem było stworzenie miękkiego i wilgotnego ciasta truskawkowego z prawdziwych

truskawek. W końcu osiągnęłam swój cel, przygotowując ciasto truskawkowe. Wypróbowałeś ten przepis i również go pokochałeś. Po upieczeniu go we własnej kuchni, powiedziałeś mi, że ciasto jest "niewiarygodne", "fenomenalne" i "jakby ktoś wziął lody truskawkowe Breyers i włożył je do ciasta". ????

To jeden z najlepszych tortów, jakie kiedykolwiek zrobiłam, a teraz nadszedł czas, aby przekształcić przepis w babeczki.

Instruktaż wideo: Jak zrobić babeczki truskawkowe z białą czekoladą

Aby babeczki z truskawkami były jeszcze bardziej wyjątkowe, polej je polewą truskawkową z białej czekolady, zrobioną z czystej białej czekolady i liofilizowanych truskawek. Przyznaję, że babeczki nie mają zbyt mocnego truskawkowego smaku - poczujesz go, ale jest on naprawdę wyczuwalny, gdy połączymy go z naszym truskawkowym lukrem.

Ale zanim przejdziemy do lukru, przejdźmy do samych babeczek.

Sekretem jest zredukowane puree truskawkowe

Sekretem pakowania prawdziwego smaku tr uskawek do ciasta bez dodawania zbyt wiele płynu

jest zmniejszenie truskawek w dół. Ten mały trik całkowicie zmienia postać rzeczy i znacznie poprawia zarówno smak, jak i konsystencję ciasta truskawkowego. Dzisiaj zrobimy dokładnie to samo, ale w formie babeczek.

Chwyć świeże truskawki, przetrzyj je na płyn, a następnie zredukuj puree na kuchence przez około 20 minut. Czy widzisz zdjęcie powyżej? To jest mocno skoncentrowany czysty smak truskawkowy, około 1/4 szklanki zredukowanego puree truskawkowego. Po zrobieniu ciasta truskawkowego, czytelnicy stwierdzili, że pomocne jest zrobienie zredukowanego puree truskawkowego poprzedniego dnia, aby miało czas ostygnąć.

Dla odświeżenia:

Gdybyśmy dodali puree truskawkowe bez wcześniejszego zredukowania go, całkowicie zrujnowałoby to konsystencję babeczki, a smak truskawek byłby prawie nieobecny. Sekretem jest właśnie zredukowanie go.

Jak zrobić babeczki truskawkowe z białą czekoladą?

Ten przepis został zaadaptowany z mojego ciasta truskawkowego, babeczek waniliowych i babeczek ze świeżymi truskawkami. Składniki są starannie opracowane; każdy z nich służy do czegoś ważnego. Na przykład, mąka tortowa daje puszyste babeczki, białka jaj zapewniają strukturę bez ważenia miękiszu, a kwaśna śmietana dodaje wilgoci. Mleko rozrzedza ciasto, śmietana z masłem i cukrem tworzy maślaną i ciasteczkową bazę, a zredukowany przecier truskawkowy dodaje smaku.

Ubij ciasto na babeczki z truskawkami za pomocą miksera. Ciasto na babeczki jest gładkie, kremowe i średnio gęste. Zredukowane puree truskawkowe zabarwia je na blady, pastelowy róż. Aby uzyskać bardziej żywy kolor, proponuję dodać kroplę lub 2 różowego lub czerwonego barwnika spożywczego. Ja dodałam 1 kroplę żelowego barwnika spożywczego "dusty rose".

Wypełnij foremki do babeczek tylko w około 2/3, aby uniknąć przepełnienia.

Lukier truskawkowy z białej czekolady

Babeczki z białą czekoladą i truskawkami wymagają najlepszego

lukru! A jeśli ten lukier jest tak różowy jak guma balonowa w korwecie Barbie... cóż, to jeszcze lepiej! Ten lukier truskawkowy z białej czekolady jest zaadaptowany z mojego zwykłego truskawkowego lukru. Jest kremowy, bujny i całkowicie wypełniony prawdziwym truskawkowym smakiem. Używamy dwóch specjalnych składników:
  1. Liofilizowane truskawki: Podobnie jak ciasto truskawkowe, lukrowanie truskawek kiedyś zostawić mnie rozczarowany, ponieważ (1) lukrowanie truskawki zakrzywił się od dodanej wilgoci i (2) żadna ilość świeżych truskawek nie może dostać mi smak truskawkowy, którego pragnąłem. Rozwiązaniem są liofilizowane jagody. (Również rozwiązanie dla malinowego smaku w naszych malinowych ciasteczkach z cukrem!) Zmiel liofilizowane truskawki na proszek i użyj zamiast części cukru pudru. Liofilizowane truskawki można znaleźć w sklepach takich jak Wegmans, Giant, Trader Joe's, Target i wielu innych dużych sklepach spożywczych. Miej oczy szeroko otwarte, ponieważ są one częściej spotykane niż myślisz.
  2. Biała czekolada: Dla indulgently kremowy i aksamitny truskawkowy buttercream, niech dodać czystą białą czekoladę. Weź białą czekoladę batonik z alei do pieczenia. Dwa, faktycznie. Większość jest sprzedawana jako 4 uncjowe tabliczki, a Ty będziesz potrzebował 6 uncji do lukru. (Zachowaj dodatkowe 2 uncje do dekoracji). Posiekaj i rozpuść. Pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie wymieszaj bezpośrednio z lukrem truskawkowym.

Pamiętasz dodatkowe 2 uncje białej czekolady? Rozpuść ją i obtocz w niej świeże truskawki, aby uzyskać idealne wykończenie naszych babeczek truskawkowych z białą czekoladą. Tak piękne, tak proste, tak truskawkowe!

Do przygotowania lukru użyłam końcówki do pipet Wilton 8B. Zacznij od środka babeczki i kieruj się ku górze. Uwielbiam tę końcówkę! Czy śledzicie kanadyjską piekarnię Jenna Rae Cakes na Instagramie? To właśnie od nich zaczerpnęłam inspirację do dekoracji babeczek!

Ten przepis na babeczki zdecydowanie wymaga trochę wysiłku, ale dobra wiadomość jest taka, że możesz zacząć prawie wszystko robić z wyprzedzeniem. A wspaniałą wiadom

ością jest to, że efektem Twojej ciężkiej pracy są śliczne różowe babeczki!

Więcej przepisów z truskawkami

  • Domowe ciasto truskawkowe
  • Ciasto truskawkowe
  • Ciasto truskawkowe z rabarbarem
  • Świeże babeczki truskawkowe
  • Kokosowe makaroniki z truskawkami
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Babeczki truskawkowe z białą czekoladą

4,8 z 35 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 45 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Plon: 14-15 babeczek
  • Kategoria: Babeczki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Babeczki truskawkowe z prawdziwymi truskawkami i bez sztucznych aromatów, przełożone kremem truskawkowym z białej czekolady!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (207g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki(115g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
  • 3 białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 fil iżanki (60g) kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki (80ml) mleka pełnego, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki zredukowanego puree truskawkowego (patrz uwaga)*.

Polewa truskawkowa z białej czekolady

  • 1 fil iżanka (około 25g) liofilizowanych truskawek*.
  • 1 filiżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 filiżanki (240g) cukru pudru
  • 6 uncji (170g) białej czekolady, roztopionej i lekko ostudzonej (patrz uwaga)*.
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany, pół na pół lub mleka
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki sól
  • opcjonalnie: świeże truskawki oblane 2 uncjami roztopionej białej czekolady

Instrukcje

  1. Zrobimy zredukowane puree truskawkowe i pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Wskazówki znajdują się w uwagach.
  2. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłożyć foremkę do muffinów z 12 foremkami. Drugą foremkę wyłóż 2-3 wkładkami - z tego przepisu wychodzi 14-15 babeczek. Odłóż na bok.
  3. Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok.
  4. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy, około 2 minut. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski gumową łopatką. Ubijać białka na wysokich obrotach, aż do połączenia, około 2 minut. Dodać kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodać suche składniki, aż do ich połączenia. Z mikserem pracującym nadal na niskich obrotach, powoli wlewać i mieszać mleko *tylko* do połączenia. Nie mieszaj zbyt mocno. Wbij 1/4 szklanki zredukowanego puree truskawkowego, upewniając się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lekko gęste.
  5. Wlej/wypełnij łyżką ciasto do foremek. Wypełnij je tylko w 2/3, aby uniknąć zapiekania się na bokach. Piecz przez 20-22 minuty, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Dla około 35 mini babeczek, piecz przez około 11-13 minut, w tej samej temperaturze piekarnika.
  6. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed polaniem lukrem. Wskazówka pozwalająca zaoszczędzić czas: Gdy babeczki będą już prawie gotowe do schłodzenia, rozpuść białą czekoladę użytą do lukru. Możesz roztopić ją w podwójnym kotle lub użyć mikrofalówki. Ja topię ją w mikrofalówce w 20 sekundowych odstępach, zatrzymując się i mieszając po każdym z nich. Pozwól mu ostygnąć przez 15 minut przed użyciem do lukru w następnym kroku.
  7. Zrób lukier: Używając blendera lub robota kuchennego, przetwórz liofilizowane truskawki na pudrowy okruch. Powinieneś mieć około 1/2 szklanki. Odstaw na bok. W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubijaj masło przez 1 minutę na wysokich obrotach, aż będzie całkowicie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder, proszek truskawkowy, roztopioną i ostudzoną białą czekoladę, 2 łyżki śmietany, ekstrakt waniliowy oraz sól i ubijaj na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dodaj jeszcze 2 łyżki śmietany, aby nieco rozrzedzić ciasto. Posmakuj, a następnie dodaj szczyptę soli, jeśli chcesz.
  8. Oblej ostudzone babeczki i podawaj. Ja użyłam końcówki Wilton 8B i na środku umieściłam truskawkę oblaną białą czekoladą.
  9. Przykryć i przechowywać resztki w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Zalecam zrobienie zredukowanego puree truskawkowego, zgodnie z instrukcją w przepisie, 1 dzień wcześniej, aby mogło ostygnąć. Babeczki można przygotować 1 dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce. Frosting może być również przygotowany z jednodniowym wyprzedzeniem, przykryty i przechowywany w lodówce do czasu, aż będzie gotowy do użycia. Babeczki z lukrem lub bez lukru można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce.
  2. Narzędzia specjalne: Szklane miski do mieszania | Robot kuchenny Ninja | Szklana miarka Pyrex 2-cup | Pastelowy barwnik spożywczy Americolor | Foremki do babeczek | Tortownica do babeczek | Końcówka do lukru Wilton 8B | Torebki do lukru | Stojak do chłodzenia | Drewniana podstawka do ciastek.
  3. Mąka tortowa: Jeśli nie możesz dostać w swoje ręce mąki tortowej, możesz zrobić ten domowy substytut mąki tortowej. Proponuję zrobić to dwa razy, mieszając wszystko w 1 misce, a następnie usuwając 1/4 szklanki, ponieważ potrzebujesz 1 i 3/4 szklanki w tym przepisie.
  4. Zredukowane Puree truskawkowe: puree 1/2 lb truskawek. Powinieneś mieć trochę ponad 1/2 filiżanki. Mieszając od czasu do czasu, gotować puree na małym-średnim ogniu przez 20 minut LUB aż jesteś w lewo z 1/4 filiżanki lub trochę ponad 1/4 filiżanki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed użyciem w cieście. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, można je przechowywać w lodówce. Polecam zrobienie zredukowanego puree dzień wcześniej, żeby miało dużo czasu na schłodzenie. Ja przykryłam i wstawiłam do lodówki na noc. Użyj 1/4 szklanki do babeczek. Wyrzuć resztki lub nałóż łyżką na lody/jogurt/dodaj do smoothie. Czytelnicy używali rozmrożonych mrożonych truskawek z powodzeniem, ale ja osobiście tego nie próbowałam. Zawsze używam świeżych. Zgłoś się, jeśli spróbujesz!
  5. Biała czekolada: Dla najlepszego smaku i tekstury, zdecydowanie polecam używanie czystej białej czekolady. To jest zwykle sprzedawane w 4 uncji barów w alei do pieczenia. Uwielbiam Ghirardelli, Bakers, lub Nestle marek. Potrzebujesz tylko 6 uncji do lukru, ale zachowaj dodatkowe 2 uncje do pokrycia świeżych truskawek jako dekoracji!
  6. Gdzie kupić liofilizowane truskawki? Zawsze znajduję je w moim zwykłym sklepie spożywczym w alejce z suszonymi owocami. Wegmans, Giant, Trader Joe's i Target mają je w swojej ofercie. Miej oczy szeroko otwarte - są one częściej spotykane niż myślisz! Nie używaj gryzących/gumiastych suszonych truskawek. Potrzebujesz mrożonych suszonych truskawek, które zmielą się na proszek. Jeśli nie możesz ich nigdzie znaleźć, po prostu zostaw je z lukru i dodaj kolejne 1/2 szklanki cukru pudru.
  7. Barwnik spożywczy: Jeśli chcesz, dodaj kroplę lub 2 różowego lub czerwonego barwnika spożywczego, aby rozjaśnić kolor babeczek i/lub lukru. Dodałam 1 kroplę "pylistej róży" żelowego barwnika spożywczego do ciasta na babeczki i do lukru.
  8. Dlaczego wszystko jest w temperaturze pokojowej? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
  9. Co zrobić z pozostałymi żółtkami jaj? Poniżej znajdziesz przepisy z wykorzystaniem żółtek jaj.
  10. Zanim zaczniesz, sprawdź 10 wskazówek, jak upiec najlepsze babeczki!

Przepisy powiązane

  • Babeczki truskawkowe w czekoladzie
  • Babeczki truskawkowe w czekoladzie
  • Babeczki z białą czekoladą
  • Babeczki bananowo-czekoladowe z truskawkowym lukrem serowym


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Zobacz