Kolagenowe ABC

Białka kolagenowe i ich charakterystyka

Agnieszka Kępińska

Kolagen jest nie tylko jednym z białek występujących w ludzkim organizmie, ale również głównym budulcem tkanki łącznej u człowieka. Odznacza się elastycznością, odpornością na uszkodzenia i wytrzymałością na rozciąganie, buduje więc nie tylko ludzką skórę, ale również ścięgna i narządy. Jedną z jego właściwości jest zdolność do spowalniania procesów starzenia.

Co ważne, odnosi się to zarówno do tych, które są widoczne na skórze, jak i do tych, które dotyczą wnętrza naszego organizmu. Białka kolagenowe są zatem rodziną białek charakterystyczną dla wszystkich organizmów wielokomórkowych. Występują w większości narządów, a także w kościach, chrząstkach oraz w naczyniach krwionośnych. To właśnie one odpowiadają zarówno za budowę naszego organizmu, jak i za jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie.

Czym grozi niedobór kolagenu?

Oczywiście, kolagen ma swój indywidualny skład, warto więc wspomnieć tu o odpowiadającej za wzrost i rozwój glicynie oraz o prolinie, która może przeciwdziałać procesom starzenia. Co ciekawe, wiele składników kolagenu chroni organizm nie tylko przed atakami wewnętrznymi, ale i zewnętrznymi. Już choćby dlatego dla nikogo zaskoczeniem nie powinno być to, że niedobór kolagenu jest w stanie wywierać aż tak niekorzystne skutki na nasze zdrowie. Wrodzona łamliwość kości, zwyrodnienie stawów i osteoporoza to tylko niektóre choroby, za jakie odpowiada niedobór kolagenu, problemów ze zdrowiem może być bowiem zdecydowanie więcej.

Cechy kolagenu

Kolagen naturalny

Naturalny kolagen zwraca na siebie uwagę między innymi dlatego, że posiada wyjątkowo dużo zastosowań. Na pierwszy plan wysuwa się w tym kontekście jego działanie przeciwzmarszczkowe, kolagen jednak jest w stanie również regenerować i wzmacniać zarówno skórę, jak i włosy oraz paznokcie, a nawet tkankę stawową, chrzęstną oraz kostną. Warto go przyjmować również wówczas, gdy mamy do czynienia z innymi problemami. Białko kolagenowe pomaga alergikom i osobom zmagającym się z obniżoną odpornością, jest też nieocenione w przypadku nieprawidłowego działania układu pokarmowego.

Kolagen w pożywieniu

Oczywiście, w sprzedaży istnieje wiele rozwiązań, które mają wspierać nasz organizm w produkcji kolagenu, charakterystyczne jest przy tym dla nich to, że każde z nich ma nieco inne właściwości. Oczywiście, kolagen można dostarczać także w pożywieniu sięgając choćby po galaretki owocowe i mięsne, ryby w galarecie oraz auszpik, warto jednak pamiętać o tym, że nawet takie wsparcie nie musi okazać się wystarczające. Białka kolagenowe wzmacniają nasze kości, sprawiają, że starzejemy się wolniej i przyczyniają się do tego, że jesteśmy silniejsi, mówimy więc o rozwiązaniach, którym można zaufać,

Zobacz